Taalbarrière rem op outsourcing

Nu de economische malaise aanhoudt, wordt het uitbesteden naar lage-lonenlanden aantrekkelijker. Door ict-projecten buiten Nederland uit te laten voeren, kunnen veel kosten worden bespaard. India is de laatste jaren populair op het vlak van software-ontwikkeling.

Uitbesteding ook interessant voor mkb
Amerikaanse bedrijven zijn ooit begonnen met het gebruik van software-expertise uit lage-lonenlanden. Nog steeds gaat het grootste deel van de software-export van die landen naar de VS. Nederland is lange tijd terughoudend geweest, minder dan 2,5 procent van die export is voor ons bestemd. Toch hebben al ruim tweehonderd Nederlandse ondernemingen zoals KPN Telecom, Baan en Philips software laten ontwikkelen in India. Waren het vroeger vooral de multinationals die de ontwikkeling buiten Nederland lieten verzorgen, de laatste jaren werken er ook kleine en middelgrote organisaties samen met partners in het buitenland.

Taalbarrière

De drie voornaamste gebieden van uitbesteding naar India zijn dienstverlening, productontwikkeling en productondersteuning. Volgens Shyamala Cowsik, ambassadrice van India, krijgen Nederlandse bedrijven steeds meer vertrouwen in India, "maar voor 'business process outsourcing' is in Nederland minder interesse, vooral door de taalbarrière".
Paul Tjia van GPI Consultants onderschrijft het feit dat Nederland steeds geïnteresseerder is in India. "Wat uitbesteding betreft, is Roemenië favoriet bij Nederlandse bedrijven, maar India heeft bij de offshore software-ontwikkeling nog steeds een duidelijk leidende positie." Tweehonderd Nederlandse bedrijven hebben op dit moment een uitbestedingsproject lopen in India.
De wereldwijde markt voor offshore-uitbesteding zet meer dan acht miljard dollar per jaar om; verwacht wordt dat dit in 2005 zeventien miljard is. Marktonderzoeker Gartner voorspelt dat rond 2004 ongeveer driekwart van de grootste Europese bedrijven deze vorm van uitbesteding serieus overwegen.

 
Kim Loohuis

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-28T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.