Ordina: liever applicaties dan infrastructuur

Bestuursvoorzitter Ronald Kasteel blijft erbij dat PinkRoccade in handen van Ordina beter af is dan bij de uiteindelijke koper Getronics. 'Die combinatie profileert zich als aanbieder van infrastructuurbeheer. Dat is gemeengoed geworden, waar op prijs gewonnen wordt. Partijen als IBM en HP zijn hier heer en meester in.'

Cijfers
Ordina heeft in 2004 zijn omzet zien stijgen met 11 procent naar 383,4 miljoen euro. De nettowinst is gestegen met 41 procent naar 14,9 miljoen euro. Bij de ict-dienstverlener werken ruim 3600 mensen.
Ordina staakte op 25 januari de strijd om de overname van PinkRoccade. Toch zijn alle inspanningen niet voor niets geweest: Kasteel mocht in de boeken kijken van de ene concurrent (PinkRoccade), en de overnameprijs voor de andere concurrent (Getronics) ligt met 350 miljoen euro (geheel in contanten) vele malen hoger dan het oorspronkelijke bod. "Ik ben niet dat hele traject ingegaan om de prijs op te drijven", benadrukt Kasteel na afloop van de presentatie van de jaarcijfers. "Bovendien kregen we bij PinkRoccade geen inzage in concurrentiegevoelige informatie. Ik had daarover mijn beklag kunnen doen bij de grootaandeelhouders, en weer op hun reactie kunnen wachten, maar eens houdt het op. Het onderhandelingstraject duurde mij sowieso te lang."

Vervreemding

De bestuursvoorzitter zegt de zware teleurstelling ("zo vaak krijg je niet de kans om een grote speler over te nemen") over het afblazen van de overname te boven te zijn. Hij is inmiddels overgegaan tot de orde van de dag. Nu Getronics PinkRoccade definitief inlijft, beschouwt Kasteel beide partijen niet meer als directe concurrenten. "Zij profileren zich als infrastructuurbeheerder. Wij keren ons juist van die markt af. Met PinkRoccade erbij wilden wij ons applicatieproducten- en dienstenportfolio versterken. Henk Bosma (de topman van PinkRoccade, red.) wilde echter de infrastructuurkant op. Een onderzoeksbureau als Forrester geeft juist aan dat de groei de komende jaren zit in bpo (business process outsourcing) en applicatie-uitbesteding."
Tot de kernactiviteiten van Ordina rekent hij: consulting, systeemintegratie en systeemontwikkeling, applicatiemanagement en bpo (in de financiële sector). Kasteel ziet geen toekomst meer voor Ordina's infrastructuurbeheer (omzet ruim 53 miljoen euro, honderd tot 150 werknemers). De schaal is te klein en de omzet loopt hard terug door het aflopen van contracten en de sterke prijsconcurrentie. "Het is een 'commodity' geworden, een prijzenspel voor gespecialiseerde hardwaredienstverleners als IBM en HP. Wij richten ons liever op de bedrijfsprocessen van klanten, waarvoor we intelligente ict-oplossingen bedenken. Die opdrachten zijn nog steeds sterk lokaal gedreven." De topman wil daarom nu ook de werkplekdiensten vervreemden, naast de vorig jaar reeds aangekondigde verkoop per 1 januari 2006 van het rekencentrum-gedeelte (zestig tot tachtig medewerkers) aan PinkRoccade.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-11T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.