'Nearshoring' belooft voordelen 'offshore' zonder de nadelen

Over de grens en toch dichtbij

Om West-Europese bedrijven te overtuigen van de voornamelijk financiële voordelen van 'offshore' uitbesteding zonder de nadelen ervan heeft het Indische it-dienstenbedrijf Satyam onlangs een ontwikkelcentrum geopend in Boedapest. Op termijn moeten hier honderden ontwikkelaars werken.

  
Ramalinga Raju, chairman van Satyam: "Wij hanteren een agressieve expansiestrategie."
Hoewel de tijd van de grote uitbestedingcontracten voorgoed achter de rug lijkt, vertegenwoordigde de 'offshore' markt in 2003 toch nog 1,1 miljard dollar. Volgens analist Forrester zal dit bedrag tegen 2009 zelfs oplopen tot 3,6 miljard. India is met 78 procent de grote slokop van uitbestedingcontracten, tegen slechts 20 procent voor Europa. 70 procent van alle contracten komt van ondernemingen uit Groot-Brittannië.
Onder de grote spelers op de 'offshore' markt onderscheiden de analisten drie categorieën: de marktleiders India (9,5 miljard dollar uitvoer van it-diensten) en Canada (acht miljard); de troonpretendenten China (zevenhonderd miljoen), Rusland (475 miljoen) en de Filippijnen (driehonderd miljoen), en de mededingers Mexico (150 miljoen), Tsjechië (26 miljoen) en Hongarije (22 miljoen).

Aftasten

Satyam Computer Services vormt samen met Tata Consultancy Services, Wipro Technologies en Infosys Technologies de top van de Indiase markt. Het bedrijf biedt een breed assortiment van diensten aan: ontwikkeling en onderhoud van applicaties (sinds 1987), consultancy voor bedrijfsprocessen, bedrijfsoplossingen, 'engineering' diensten, consultancy met hoge toegevoegde waarde en sinds een jaar ook bpo (business process outsourcing). "Wij bieden het hele spectrum van informaticadiensten aan", zegt chairman Ramalinga Raju.

Microsoft in Hongarije
Een paar weken geleden koos Microsoft voor Hongarije als vestigingsplaats van een gloednieuwe ondersteuningcentrum voor zijn software. Dit centrum krijgt de titanenklus de bugs en zwakke plekken te corrigeren. In eerste instantie zullen er veertig mensen werken. Het is de bedoeling om binnen de drie jaar door te groeien naar driehonderd medewerkers.
In het kielzog daarvan tast het bedrijf ook de markt voor grootschalige uitbestedingcontracten (met overname van personeel) en beheerde it-diensten af. Het is actief in de meeste verticale sectoren: fabricage, banken en financiën, gezondheidszorg, telecom, verzekeringen, automotive, energie en nutsvoorzieningen, distributie en andere.
In het boekjaar 2004, dat liep tot eind maart, is 571 miljoen dollar omzet geboekt. De winst na belastingen bedroeg 121 miljoen. Het tweede kwartaal 2005 (eind september dit jaar) is afgesloten met 188 miljoen omzet. Voor het vierde kwartaal wordt 250 miljoen verwacht. De jaaromzet over 2005 bedraagt naar verwachting zo'n 770 miljoen.
Fiscaal voordeel stopt
Centraal- en Oost-Europese landen beginnen zich nog niet te profileren als mogelijke 'outsourcing' leveranciers of de Europese Unie bereidt al wettelijke maatregelen voor om deze ontplooiing te stoppen. Het huidige fiscale gunstregime dreigt vanaf 1 januari 2006 te worden gewijzigd.
De in Hongarije gevestigde 'offshore' bedrijven zullen dat voelen in hun winstmarges. Wel blijft de schade beperkt: het belastingtarief van 4 procent nu (waardoor de 650 'offshore' bedrijven in totaal 81,2 miljoen euro belastingen betalen) zou in 2006 stijgen naar hooguit 8 procent, waardoor het land zijn concurrentiepositie waarschijnlijk kan handhaven. Gabriella Erdos, senior tax partner bij Pricewaterhousecoopers, gaat er dan ook van uit dat de lokale offshorebedrijven nog drie mooie jaren voor de boeg hebben. Een ander punt is dat de overeenkomst inzake dubbele belasting tussen Hongarije en de VS eveneens moet worden herzien. Dit kan er volgens Erdos toe leiden dat 'offshore' bedrijven op termijn uitwijken naar bijvoorbeeld Polen, waar dergelijke onderhandelingen momenteel nog niet op de agenda staan.
Satyam heeft wereldwijd 18.500 werknemers. Het realiseert 77 procent van zijn omzet in de Verenigde Staten en 14 procent in Europa, maar dit laatste cijfer stijgt. Wat de klanten betreft zegt het bedrijf diensten te verlenen aan 109 Fortune-500 ondernemingen.

Taal en cultuur

Satyam is nu aanwezig in 45 landen. Er zijn ontwikkelcentra in twintig landen, waaronder Groot-Brittannië en Duitsland in Europa, waar het bedrijf werk biedt aan zeshonderd personen (450 in Groot-Brittannië en de rest op het continent).
Het bedrijf gaat er nu van uit dat er ook behoefte aan 'nearshore' it-diensten bestaat. "Wij kunnen 'front end' diensten aanbieden op 'nearshore' basis en 'back end' diensten in India in het kader van wereldwijde projecten", zegt Keshab Panda, senior vice-president en directeur voor Europa. 'Nearshore' biedt de klant het voordeel van de nabijheid, vooral op het vlak van cultuur en taal, terwijl er toch bespaard wordt op de kosten aangezien de gemiddelde loonkosten in Hongarije de helft zijn van die in West-Europa. Hongarije kan overigens bogen op een uitstekend onderwijssysteem, getuige de zeven Nobelprijzen die door Hongaarse universiteiten zijn voortgebracht.
Om aan de vraag naar 'nearshoring' tegemoet te komen heeft Satyam onlangs in Boedapest Shdc (Satyam Hungary Development Center) geopend. Bij Sdhc werken in eerste instantie zo'n vijftig informatici. Dat moeten er geleidelijk 'meerdere honderden' worden.
Het nieuwe centrum past in het opzet om een wereldwijd leveringsmodel aan te bieden dat profiteert van zowel de ervaring als de beste praktijken die het bedrijf op het gebied van 'offshoring' in India heeft ontwikkeld als de nabijheid van de klanten en de kennis van de lokale informatici. "Wij hanteren een agressieve expansiestrategie waarbij we nieuwe markten verkennen en partnerschappen sluiten met onze klanten in alle geografische zones waar zij aanwezig zijn", aldus Raju.
Voor begin 2005 kondigt Satyam de opening aan van een gelijksoortig ontwikkelingscentrum in Brazilië dat diensten zal leveren aan de 350 multinationals van dat land. Sinds kort beschikt het bedrijf ook over een CMM Level 5 certificatie, naast de reeds bestaande conformiteit met de normen ISO 9001:2000 en BS 7799 op het vlak van veiligheid.< BR>
 
Marc Husquinet

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-04T00:00:00.000Z Marc Husquinet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.