Nieuwe topman IBM Nederland

'Services-man' Peter Mous volgt naar China vertrekkende Fehmers op

Bart Fehmers vertrekt als algemeen directeur IBM Nederland. Als opvolger is de 44-jarige Peter Mous benoemd. Naar verwachting zal hij een steviger accent leggen op de dienstenkant van de Nederlandse vestiging.

  
Peter Mous
'Onze jongen in Shanghai', noemen IBM-medewerkers trots hun vertrekkende baas. Fehmers zwaaide sinds 1 oktober 2001 de scepter over IBM Nederland. Hij stond als toentertijd 36-jarige 'jonge hond' symbool voor de verjonging van IBM. Na drie jaar is hij nu naar China vertrokken om daar de functie te bekleden van vice president financial services sector bij IBM Azië. "Een belangrijke baan", zegt Marco Gianotten, marktanalist bij Giarte. "De financiële wereld in China wordt nu nog gedomineerd door de Chinese staatsbanken, maar gaat in 2007 open. Daar liggen grote mogelijkheden voor Amerikaanse en Europese banken, én voor IBM als technologiepartner."
Tijn van Dommelen, algemeen directeur van Eniac en voorzitter van de IBM Partner Raad, vertelt dat Fehmers toegankelijker was dan zijn voorganger, de meer afstandelijke Amandus Lundqvist. "Bij grote partnerbijeenkomsten dook hij vaak op en
  
Bart Fehmers
mengde zich onder de genodigden. Hoewel hij natuurlijk in de pas moest lopen met de internationale spelregels van IBM, had hij altijd een luisterend oor voor de talloze vragen van partners"
Peter Vermeulen, analist bij IDC, zegt dat Fehmers uitstekend werk heeft verricht. "Toen hij aantrad was IBM enigszins vastgeroest en intern verdeeld. Fehmers heeft een frisse wind door het bedrijf laten waaien en de dienstentak versterkt."
Gianotten typeert Fehmers als een inspirator, waarbij hij voorziet dat zijn opvolger Mous een echte doener is. Een van de verdiensten van de vertrekkende topman is dat er onder zijn bewind meer aandacht is gekomen voor het loopbaanperspectief van jongere medewerkers en vrouwen, aldus de Giarte-analist. Positief vindt hij tevens dat de nieuwe man opnieuw uit de eigen gelederen komt. "Wat dat betreft zijn IBM'ers honkvast.".

Winnen

Net als Fehmers werkt Mous al jaren voor IBM. Hij trad in 1984 in dienst als sales trainee en vervulde daarna diverse verkoop- en managementfuncties, zowel in Nederland als daarbuiten. Sinds 2002 is hij directeur IBM Global Services, een tak die fors is versterkt na de aankoop van de adviestak van Pricewaterhouse Coopers in dat jaar. Voor Mous ligt de uitdaging in het verder versterken van het marktaandeel van IBM als dienstverlener in Nederland. De automatiseerder is de koppositie in de servicesmarkt al een tijd kwijt, al behaalde het in 2004 mooie successen met het binnenhalen van grote opdrachten bij Delta Lloyd, UWV en de rijksoverheid (voor het shared service center HRM). "De Nederlandse markt is lastig", stelt Gianotten. "Waar in andere landen een paar partijen de dienst uitmaken, opereren in Nederland zeker twintig aanbieders van it-diensten. Ze komen zelfs uit Scandinavië." De Giarte-analist meent dat er voor IBM een hoop te winnen valt op het uitbestedingsvlak, met name rond nieuwe groeikernen als applicatiebeheer en business process outsourcing en - met het oog op branches - het verzekeringswezen en de zorg.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-21T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.