Ict groeit flink

Sylvia Roelofs (algemeen directeur ICT~Office): 'Groei loopt door tot in 2010'

De Nederlandse ict-markt is vorig jaar flink gegroeid en ook de vooruitzichten voor 2005 zijn rooskleurig. "De ict-sector groeit momenteel harder dan de economie", aldus Henk Broeders, voorzitter van de brancheorganisatie ICT~Office.

Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is in 2004 uit het dal gekropen, constateert de brancheorganisatie in de ict monitor. In de tweede helft van het jaar begon het aantal werkloze ict'ers te dalen van een record van vijftienduizend in januari tot 13.200 nu. Het overschot aan hoogopgeleide ict'ers in de sector en bij de afnemers is opmerkelijk genoeg met 600 opgelopen tot 4.600. Voor het lopende jaar wordt echter een daling voorspeld tot 1.350 hogeropgeleiden. In de ict-sector zelf zitten nog 500 hoogopgeleiden op de bank. De verwachting is dat dit in 2005 omslaat in een licht tekort.
De Nederlandse ict-markt zal in 2005 naar verwachting met 4,2 procent groeien; in het afgelopen jaar bedroeg de groei 3,6 procent. Voor het eerst sinds twee jaar droeg in 2004 naast de telecommunicatie ook de it-sector bij aan de groei. De werkloosheid nam met 2.000 ict'ers af tot ruim dertienduizend mensen.
Dat blijkt uit de uitkomsten van de jaarlijkse ict marktmonitor, deze week bekendgemaakt door Henk Broeders, voorzitter van ICT~Office, op de nieuwjaarsbijeenkomst van zijn organisatie. "In het geheel levert dit een gezond beeld op." De 3,6 procent groei resulteerde in een omzet van de bedrijfstak van 28 miljard euro.
Sylvia Roelofs, algemeen directeur van ICT~Office, is 'blij met de mooie cijfers.' De cijfers van 2004 en de voorspelling voor 2005 zijn indicaties voor een trend "naar consistente, gezonde groei. Behoudens grote rampen of een instortende wereldmarkt zie ik die groei wel tot 2010 doorgaan." De ict-branche is volgens Roelofs een volwassen bedrijfstak geworden. Ict is uitgegroeid tot een 'factor van belang' in het investeringsbeleid van Nederlandse bedrijven en organisaties.
De ict-dienstverleners hebben voor hun opdrachten 'last van de terughoudendheid bij de overheid.' Die is bij het bedrijfsleven in 2004 minder geworden, aldus Roelofs. "We hebben onze hoop wel gevestigd op een stijgende investeringsbereidheid in innovatieve projecten. Er zijn aanwijzingen dat dit te gebeuren staat." Nu moeten de dienstverleners het nog vaak hebben van vervangingsinvesteringen, implementaties en uitbesteding.
Roelofs is bezorgd over de lange-termijnvooruitzichten op de arbeidsmarkt voor ict'ers. Al drie tot vier jaar is de instroom bij met name de hogere ict-opleidingen (hbo en universitair) met zo'n 20 procent teruggelopen. "Gegeven de groei van de sector en die daling in de uitstroom zit de krapte er dus aan te komen. Ik becijfer dat het tekort in 2010 zal oplopen tot zo'n tienduizend hoogopgeleide ict'ers." Outsourcing naar het buitenland biedt daarvoor volgens Roelofs geen soelaas, want dat betreft vooral de it-banen op mbo-niveau. Tweederde van de vijftienduizend werklozen begin 2004 was trouwens ook mbo'er.

It-sector

De it-markt behaalde in 2004 een omzet van 11,7 miljard euro. Die groei kwam volledig voor rekening van de softwaresector (ruim 6 procent groei) en van de hardware (5,6 procent groei). De dienstverleners zagen voor het derde achtereenvolgende jaar hun omzetten dalen, in 2004 met 2,5 procent. Voor het lopende jaar rekent ICT~Office op een groei van 4 procent in de hard- en software en een kleine groei van 1 procent voor de it-dienstverleners: de eerste groei sinds 2000.

Telecomsector

De telecomsector draaide in 2004 een omzet van 15,6 miljard euro, 3,7 procent hoger dan het jaar ervoor. De groei komt bijna geheel voor rekening van de zakelijke en privé-datacommunicatie (beide rond de 3,5 procent). De markt voor vaste telefonie daalde verder met 2,4 procent. De eindgebruikersmarkt groeide licht en de mobiele markt vlakt af, aldus de ict marktmonitor. Voor 2005 voorspelt de monitor een groei in de telecomsector van 4 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-21T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.