Afnemers outsourcing steken koppen bijeen

Vereniging bundelt uitbestedingsmanagers grote Nederlandse bedrijven

De vorig jaar opgerichte Nederlandse tak van de Europese Outsourcing Associatie (EOA) richt zich voorlopig alleen op de afnemers van uitbestedingsdiensten. Pas in een latere fase wordt contact gezocht met intermediairs en leveranciers van outsourcing.

"De vraagzijde in de automatisering is traditioneel slecht georganiseerd; veel slechter in ieder geval dan de leveranciers. Daarom hebben de leden van de EOA-NL in oprichting verkozen de deelname (nog) te beperken tot afnemers van uitbesteding om daarmee kritische massa te verwerven", zegt Gartner director Berend de Jong, die voorlopig optreedt als woordvoerder van de vereniging.

Kennisvoorsprong

De EOA-NL heeft contact gehad met prof. Daan Rijsenbrij (Capgemini en Radboud Universiteit Nijmegen) die een outsourcingsplatform in Nederland wil opzetten dat naast afnemers ook leveranciers en intermediairs omvat. "We staan positief tegenover zo'n platform en zouden daar op den duur graag mee willen samengaan. Maar dan moeten de afnemers van uitbesteding zich eerst goed georganiseerd hebben. De aanbieders hebben nu nog een flinke kennisvoorsprong en vanzelfsprekend ook een commercieel belang te verdedigen."
De Nederlandse vereniging komt in maart voor de derde keer bij elkaar. De deelnemende bedrijven willen voorlopig niet met naam en toenaam naar buiten treden. De Jong definieert hen als "zeer grote Nederlandse instellingen of multinationale ondernemingen met een Nederlandse achtergrond", ondernemingen met minstens tienduizend werknemers.
Ondernemingen onderschatten de inspanningen die het vergt om een goede uitbesteding op te zetten, denkt De Jong. "We zijn in Nederland pas een paar jaar actief op dit terrein en hebben nog veel te leren." Hij wijst daarbij op contractonderhandelingen, personeelszaken, juridische aspecten en niveau van dienstverlening. De leden van de vereniging zouden vooral van elkaars ervaringen moeten profiteren. "Overheidsorganisaties zijn in de praktijk uitstekende inkopers. Die expertise kunnen ze in de vereniging delen met de leden uit het bedrijfsleven."

Gelijkgestemden

De vereniging zal vooral bevolkt worden door de mensen die bij hun onderneming verantwoordelijk zijn voor de opzet en uitvoering van uitbestedingscontracten. "Dat zijn vaak tamelijk dramatische processen. Want hoe vaak zou een grote onderneming zijn rekencentrum uitbesteden? Dat doet een manager wellicht eens in zijn leven. Reden te meer om daar met gelijkgestemden over te praten." De Nederlandse vereniging is van plan een keer per kwartaal bijeen te komen.
De EOA-NL wil zich in eerste aanleg vooral richten op het ontwikkelen van best practices voor dienstverlening en innovatie en het op gang brengen van de discussie over voor- en nadelen van uitbesteding van ict en van bedrijfsprocessen (bpo). Lobbyen in Brussel en Den Haag en het doen van marktonderzoek en opstellen van standaardovereenkomsten heeft iets minder prioriteit.
De Nederlandse vereniging kan daarbij een beroep doen op de ervaringen van de Britse afdeling van de EOA, die al bijna twintig jaar actief is, en van de recentere vestigingen in Duitsland, Frankrijk en België.< BR> 
Voor meer informatie zie: http://www.e-oa.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-21T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.