Vitens besteedt ‘onderkant’ ict uit

Waterbedrijf Vitens wil het it-beheer en de operationele ict-exploitatie uitbesteden. Voornaamste reden: een kennis- en bemensingsprobleem in het licht van een gewenst marktconform kostenniveau.

Het gaat om de onderkant van de it-problematiek, zegt Wouter Haasloop Werner, it-manager Vitens. “Het beheer van de werkplekken, netwerken en servers, en werkplek- en netwerkconnectiviteit.” Het beheer betreft zo’n 1100 werkplekken. De aanbesteding bevindt zich nu in de ‘request for information-fase’; enkele tientallen partijen hebben belangstelling getoond. Rond de zomer hoopt Vitens het traject af te sluiten. Haasloop Werner wil in dit vroege stadium nog niet aan geven hoeveel beheerders er naar de uiteindelijke contractpartij kunnen overstappen. In de aankondiging van de aanbestedingsopdracht staat wel een minimum aantal van tien medewerkers genoemd. Verder staat in deze aankondiging dat de geraamde omvang van de totale opdracht bij een contractduur van drie jaar circa dertig miljoen euro bedraagt.

Motorkap

De reden voor de uitbesteding is een kennis- en bemensingprobleem, stelt de it-manager. Hij wijst erop dat, hoewel werkplek- en netwerkbeheer tegenwoordig tot een gebruiksgoed wordt gerekend, het wel complexe technologie betreft. “Het gaat om een wijdvertakt netwerk en werkplekken met van alles erop en eraan. Het is voor ons moeilijk om genoeg gekwalificeerd beheerpersoneel in huis te krijgen. Daarvoor is onze schaal te klein. De benodigde investeringen in mensen en technologie worden daardoor te hoog. Dan laten we het werk liever aan specialisten over. Die hebben de schaal en de reikwijdte en kunnen continuïteit garanderen op een marktconform kostenniveau.”

Een ander voordeel van uitbesteding is dat alles bij één partij ligt. We willen ons niet meer druk maken over wat voor technologie er allemaal onder de ‘it-motorkap’ zit en hoe de integratie moet verlopen. Dit laten we liever over aan onze it-partner die beter kan bepalen wat zelf te doen en waarvoor andere partijen moeten worden ingeschakeld.”


Veranderkalender

De it-afdeling van Vitens telt een kleine vijftig man. Na de uitbesteding zal er een kern overblijven die zich bezighoudt met ‘vendor management’ (het aansturen van de uitvoering van de uitbestedingscontracten), de samenhang in de it-architectuur, technische automatisering en hulpmiddelen voor het laboratorium (gericht op waterhuishouding en -leveranties) en het programmamanagement (de veranderkalender). “Het projectmanagement en de oplossingen besteden we steeds meer aan, maar de regiefunctie over alle projecten, het portfoliomanagement, regelen we zelf.”

Vitens heeft overigens reeds ervaring opgedaan met uitbesteding: de hosting van de SAP-en andere bedrijfsapplicaties wordt uitgevoerd door Atos Origin en Getronics PinkRoccade. Bovendien hadden twee van drie fusiepartners in hun ‘voorgeschiedenis’ hun infrastructuurbeheer uitbesteed: Waterleiding Maatschappij Overijssel (aan Getronics) en Nuon Water (aan Atos Origin). Samen met Waterbedrijf Gelderland smolten deze partijen in 2002 samen tot Vitens.

Vintens

Vitens is het grootste waterbedrijf van Nederland en opereert in Friesland, Gelderland, Overijssel, de Noordoostpolder en een aantal gemeenten in Drenthe. Het bedrijf heeft een omzet van 340 miljoen euro en 1,6 miljoen aansluitingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-03T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.