‘Capgemini is geen Frans bedrijf meer’

Dienstverlener zoekt tienduizenden ict’ers in India

Dienstverlener Capgemini heeft grootse groeiplannen in het offshore-land India. Maar het valt niet mee om veel en goed personeel te werven in een zich stormachtig ontwikkelende arbeidsmarkt.

Groeien, groeien en nog eens groeien. Dat is het devies voor Capgemini in India. De van oorsprong Franse ict-dienstverlener is sinds 1997 actief in dit offshore-land bij uitstek. Met de overname van dienstverlener Kanbay in februari van dit jaar steeg het aantal werknemers in India naar zo’n dertienduizend. Maar dat is bij lange na niet voldoende, want het uitbesteden van werk zal stormachtig blijven groeien, verwacht het bedrijf. In 2010 moeten er daarom zo’n veertigduizend werknemers actief zijn voor Capgemini in India.

De groei zal in zijn geheel moeten voortkomen uit het werven van nieuw personeel, vertelt Pierre-Yves Cros. De Fransman, verantwoordelijk voor de wereldwijde strategie van Capgemini, verwacht nog wel een aantal overnames de komende jaren, maar daar is het getal van veertigduizend werknemers in India in 2010 niet op gebaseerd. “Het wemelt in India van de middelgrote bedrijven die graag overgenomen willen worden door een groot bedrijf als het onze. In veel gevallen is een overname voor die bedrijven zelfs noodzakelijk om te overleven maar daar is onze groeistrategie niet op gebaseerd. Wij gaan vooral zelf mensen aannemen”, aldus Cros.

Salarisstijging

De verantwoordelijkheid voor de groei met maar liefst 27.000 mensen binnen drie jaar ligt in handen van Baru S. Rao, de chief executive officer in India. Hij wijst er trots op dat India volgend jaar Frankrijk zal passeren als land met de meeste werknemers: “Capgemini is geen Frans bedrijf meer.”

Toch zal het niet eenvoudig worden om zoveel mensen te werven. De arbeidsmarkt in India is weliswaar gigantisch en jaarlijks komen er honderdduizenden afgestudeerde ict’ers van de universiteiten en hogescholen, maar Capgemini is niet het enige bedrijf dat actief is in deze groeimarkt. Net als in Nederland wordt er stevig geknokt tussen bedrijven om de beste mensen. Dat drijft ook de beloning op. Het afgelopen jaar stegen de salarissen met zo’n zestien procent en de verwachting is dat die stijging doorzet.

Professor Amarnath van het gerenommeerde Indian Institute of Technology in Mumbai vertelt meer trots dan jaloers dat ict-talent tegenwoordig ook in India goed betaald krijgt: “Het startsalaris van getalenteerde afgestudeerde ict’ers aan onze universiteit is ongeveer vier keer zo hoog als mijn huidige salaris.”

Merk opbouwen

Om tienduizenden mensen te werven en te behouden in de komende jaren heeft Capgemini een strategie op het gebied van human resource management (hrm) op poten gezet. Bij de werving van nieuwe mensen speelt het imago een belangrijke rol. “Wij moeten hier in India echt een merk opbouwen om aantrekkelijk te zijn als werkgever. We benadrukken dat we wereldwijd actief zijn en een multiculturele organisatie zijn. Vooral dat laatste is hier een groot pluspunt”, aldus ceo Rao.

Het bedrijf heeft momenteel 35 mensen in dienst die niets anders doen dan personeel werven. Ze selecteren kandidaten uit vele tienduizenden ingezonden cv’s en voeren enkele tienduizenden sollicitatiegesprekken per jaar. “Die gesprekken vinden praktisch allemaal in het weekend plaats”, vertelt Rao. “Doordeweeks hebben sollicitanten geen tijd, want dan moet er gewerkt of gestudeerd worden.”

Ambitieus

Omdat het jobhoppen ook bij ict’ers in India steeds populairder wordt, zoekt Capgemini naar allerlei manieren om mensen te behouden. Het blijkt dat vooral het aanbieden van cursussen en trainingen de ambitieuze en leergierige Indische werknemers enorm aanspreekt. “Wij bevorderen dat onze mensen zich blijven ontwikkelen, zogenoemde lifetime learners zijn”, aldus ceo Baru S. Rao. “Mochten mensen tóch naar een andere werkgever vertrekken, dan doen we er alles aan om als vrienden uit elkaar te gaan.”

De ceo beseft dat het erg ambitieus is om binnen drie jaar van dertienduizend naar veertigduizend werknemers te groeien, maar aan ambitie heeft men in India geen gebrek: “We gaan het gewoon doen.”

Niet-Amerikaans

Er werken wereldwijd ruim 70.000 mensen voor ict-dienstverlener Capgemini. Het bedrijf noemt zich de ‘grootste niet-Amerikaanse global player’. In Nederland werken nu zevenduizend mensen voor het bedrijf.

Capgemini in India

Na de overname van dienstverlener Kanbay is het aantal werknemers van Capgemini in India gestegen tot dertienduizend. Het bedrijf heeft nu vestigingen in zes grote steden: Mumbai, Kolkata, Bangalore, Hyderabad, Pune en Chennai.

ICT in India

Er werken zo’n 1,2 miljoen mensen in de ict in India. Jaarlijks komen daar 300.000 afgestudeerde ict’ers bij. Het land heeft een aandeel van 65 procent van de wereldwijde offshore-markt en 45 procent van de markt op het gebied van business process outsourcing (bpo).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-04-27T15:27:00.000Z Alex Beishuizen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.