Eneco stapt over naar Capgemini

Atos Origin loopt verlenging mis

contract deal uitbesteding

Energieconcern Eneco brengt zijn ict-infrastructuur- en rekencentrumactiviteiten per 2008 voor zes tot acht jaar onder bij Capgemini. Het nieuwe contract is een tegenvaller voor Atos Origin.

Eneco Energie brengt zijn basis-ict voor zes tot acht jaar onder bij Capgemini Outsourcing. Het contract, waarvan de waarde niet is bekendgemaakt, gaat in op 1 januari 2008. De overeenkomst, begeleid door Morgan Chambers, is sowieso zes jaar geldig en kent een verlengingsoptie van twee jaar. Er gaan geen medewerkers van het nutsbedrijf over naar de automatiseerder.

Eneco werkte tot nu toe met Atos Origin als it-partner. Deze automatiseerder nam in 2000 Automatiseringscentrum Nutsbedrijven over, de toenmalige it-tak van het energieconcern. Ruim honderd mensen stapten over naar het later door Atos ingelijfde Origin. De relatie bleef daarna innig, ook omdat Atos Origin nog in 2004 de opdracht kreeg om de complete it-omgeving van het Utrechtse nutsbedrijf Remu, dat was gekocht door Eneco, te beheren. Atos Origin kreeg met het binnenhalen van het contract met Eneco een belangrijke voet tussen de deur in de nutssector. Andere klanten zijn inmiddels Delta, PWN, EPZ, Nuon, Gasunie en Essent.


Afscheid

Aan de relatie met Eneco is nu bruusk een einde gekomen omdat het energiebedrijf na een nieuwe aanbestedingronde voor Capgemini heeft gekozen. Deze it-dienstverlener mag vanaf 2008 zorgdragen voor de basis ict-infrastructuur en rekencentrumactiviteiten. In de finale fase van de aanbesteding bleek Capgemini na een serie van twaalf workshops in vier weken als beste invulling te kunnen geven aan de eisen van het nutsbedrijf: ‘een flexibele infrastructuur en pro-actieve dienstverlening die kan meebewegen met nieuwe marktontwikkelingen en nieuwe wensen.”

Volgens een woordvoerder van Eneco werd het na zeven jaar ‘Atos Origin’ tijd om opnieuw de markt op te zoeken. “Energiebedrijven krijgen meer en meer te maken met automatisering. Meten op afstand - slimmer meten - is zo’n actueel vraagstuk. Dan is het goed te onderzoeken of er op de markt meer mogelijkheden bestaan dan alleen die van de vaste partner. Capgemini kwam hieruit naar voren als de partij met het meest verfijnde aanbod en toch voldoende service.”


Groen

Wat verder meespeelt in de keuze is dat Capgemini zich net als Eneco presenteert als voorstander van ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ (MVO). “Bij Eneco is dat een belangrijke filosofie. Wij richten ons sterk op groene energie. De cultuur van Capgemini sluit hier goed op aan.”

De zegsman erkent dat het nieuwe contract met Capgemini een bittere pil is voor Atos Origin, dat over een paar maanden na zoveel jaar trouwe dienst huisleverancier af is. “Er lopen hier veel mensen van Atos rond.” Hij stelt dat er afspraken zijn gemaakt met Capgemini over de overdracht van werkzaamheden. Er zullen voor zover verwacht geen mensen overgaan van Atos Origin naar Capgemini in het wettelijk kader van ‘mens volgt werk’.
Foto: Dijkstrax

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-12T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.