Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
India

India wil meer dan alleen programmeren

05 mei 2008 - 09:276 minuten leestijdAchtergrondWerkplek & BeheerSatyamTCS
Rian van Heur
Rian van Heur

Het meeste ict-werk dat in Nederland wordt uitbesteed gaat naar India. Maar voor hoe lang nog? Steeds meer landen ontdekken hoe aantrekkelijk het is ict-diensten aan te bieden.

Chaos, dat is de eerste gedachte die bij westerlingen opkomt als ze voet zetten op Indiase bodem. De tocht naar het kantoor van ict-dienstverlener Satyam in Hyderabad lijkt voor een Europeaan niet zonder gevaren. De drie rijbanen zijn niet genoeg. Het verkeer is zeven rijen dik. Tuktuks, waar officieel maar drie mensen in mogen, komen met tien passagiers moeilijk de berg op. Een motorfiets biedt plaats aan een compleet gezin van vier personen.

Als we het centrum van Hyderabad achter ons laten, verandert het landschap. Geen winkeltjes meer, maar af en toe een krottenwijk. Het verkeer wordt niet minder chaotisch. Iedereen gaat naar Cyberabad, het gebied waar de technologiebedrijven zitten. Tussen de hoge witte moderne kantoren van Oracle en Satyam wordt druk gebouwd. Dat betekent dat het verkeer de komende jaren alleen maar zal toenemen.

De Indiase ict-industrie is de motor van de economische groei in India. "Ict is het lichtpuntje voor India", zegt Paul Tjia, van adviesbureau GPI Consultancy. In 2006/2007 werd er 183 miljoen euro verdiend aan de export van software blijkt uit cijfers van Indiase brancheorganisatie Nasscom. Dat is een groei van zestig procent in vergelijking met een jaar eerder. Van het werk dat door Nederlandse bedrijven wordt uitbesteed gaat driekwart naar India. Het merendeel van deze diensten is programmeerwerk. En dat is meteen ook het grootste probleem van India. Want ook in landen als China, Noord-Korea of Vietnam kan dit werk goedkoop gedaan worden.

Ondergrondse

China lijkt qua infrastructuur een voorsprong te hebben. De Chinese overheid investeert twintig procent van het bruto nationaal product in infrastructuur en telecommunicatie. In India ligt dit cijfer op zes. Mumbai, het eerste technologiecentrum van India, slipte dicht door de groeiende economie. Hyderabad lijkt hetzelfde lot beschoren, maar de stad werkt er hard aan om dat te voorkomen. In Hyderabad zijn ze erg trots op het nieuwe vliegveld dat in maart werd geopend. Een weg van twaalf kilometer moet het vliegveld verbinden met de stad. Maar de echte oplossing komt met de aanleg van een metrolijn.

Naar het voorbeeld van de metrolijn van Dehli wordt ook er ook in Hydrabad een ondergrondse aangelegd. Die moet de mensen uit de tuktuk en van de motor krijgen. Het openbaar vervoer is voor Indiase ict-werknemers nu geen optie. Bussen staan met de rest van het verkeer in de file. Rama Raju, ceo en mede-oprichter van Satyam, denkt niet dat de infrastructuur in India een probleem is voor het land. "Zolang de telecominfrastructuur maar goed is. Die is beter dan die van de Verenigde Staten. Wij gebruiken de allernieuwste technologie, Amerika heeft veel last van verouderde apparatuur", zegt hij.

Een ander voordeel van China ten opzichte van India is het kleinere cultuurverschil, zegt Tjia. Hij heeft de ervaring dat klanten in India een cultuurschok krijgen. In China is die minder groot, omdat zij niet ziek worden van het eten en met een comfortabele magneetzweeftrein van het vliegveld naar het stadscentrum razen. Peter Heij, hoofd Satyam Europa, denkt dat er voorlopig nog geen vergelijking tussen China en India te maken is. "Het is een afzetgebied, maar een vervanger is het voorlopig nog niet." Grootste probleem is volgens hem het slechte Engels van de Chinezen. Heij: "Bovendien is het aantal geschoolde mensen in China veel kleiner. En China is geen stabiele democratie. Het intellectueel eigendom is in China slecht geregeld, maar dat is wel zeer belangrijk bij het uitbesteden van ict-werk." Satyam-ceo Raju schat dat India zo'n zes tot zeven jaar voor ligt op China.

Grote Indiase dienstverleners hebben niet alleen last van de concurrentie uit het buitenland. Inmiddels richt ook het Indiase midden- en kleinbedrijf zich op Europa. Deze kleinere bedrijven zijn vooral interessant voor kleine Europese organisaties. "Die krijgen namelijk bij een grote speler als Tata Consulting Services of Satyam geen voet tussen de deur", merkt Tjia.

Hoge lonen

En dan is er ook nog het kostenplaatje. Indiase ict'ers worden steeds duurder. Toch denkt Heij dat India in vergelijking met China nog steeds goedkoper is. De kostenstijgingen vallen volgens hem mee. "De lonen stijgen inderdaad, maar het totale pakket blijft nog altijd goedkoper." Trainingen en reiskosten worden namelijk goedkoper naarmate er meer mensen gebruik van maken. Heij: "Ik weet dat het bedrag niet eeuwig rekbaar is, maar voorlopig stijgt de prijs niet." Tjia denkt echter dat het voor kleine bedrijven langzamerhand interessanter wordt om diensten uit te besteden aan Noord-Korea of Vietnam.

Het is duidelijk dat Indiase dienstverleners buitenlandse concurrenten in hun nek voelen hijgen. "Vroeger waren er drie landen voor outsourcing, namelijk Israël, Ierland en India", zegt Tjia. "India is het enige land dat echt doorgebroken is, maar nu zijn er nog vijftig andere landen. Wat vroeger uniek was, is dat nu niet langer. Het land zit met de vraag hoe het hiermee moet omgaan. Het antwoord voor de Indiërs is high-level diensten." Volgens Tjia is het oppassen geblazen met die term. "Vaak is alles aan ict 'high-level', ook programmeerwerk." Maar hij merkt dat de discussie in India aan het veranderen is. India wil zich gaan toeleggen op strategische en ict-consultancy. En daarmee is het offshoreland één van de eerste.

Nearshore

Grote vraag is hoe Indiase dienstverleners de strijd willen aangaan met Europese dienstverleners. Heij merkt dat het voor een speler als Satyam lastig is om serieus genomen te worden. Het bedrijf wil respect kopen door Europese bedrijven over te nemen. Het inlijven van Europese partijen door Indiërs is een trend, zegt Tjia, al gaat dit enigszins aan Nederland voorbij. Dat komt doordat outsourcingpartijen weinig moeite hebben hun diensten in Nederland aan te bieden. "Wij zijn toch  internationaler georiënteerd", zegt Tjia. Met bedrijven in landen als Duitsland, Frankrijk of Spanje is het voor Indiërs veel lastiger zakendoen. Daarom openen Indiase partijen ook nearshorecenters in Oost-Europa.

Willen de Indiërs echt de concurrentie aan gaan met andere partijen, dan zullen ze ook hard moeten werken aan sales en marketing. Die stellen volgens Tjia niet zoveel voor. Zeker niet in vergelijking met de Chinezen, want die hebben door het exportsucces van ‘Made in China' veel ervaring hoe producten aan de man te brengen. Tjia: "Veel Indiase bedrijven komen nu pas met een pr-afdeling, terwijl ze al enkele jaren in Europa bezig zijn. Zeker in het Indiase midden- en kleinbedrijf wordt dit nog niet serieus genomen. Sommige hebben zelfs geen communicatie- of verkoopafdeling. Die mailen ons met de vraag of wij ze wat klanten kunnen geven."

Meer over

Offshoring

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    Beveiliging en IT samen sterk tegen bedreigingen

    Deze paper geeft concrete strategieën en handvatten om IT en Security effectiever te integreren.

    Computable.nl

    Slimme toegang vs. onzichtbare cyberrisico’s in de Zorg

    In zorginstellingen is een constante stroom van personeel, patiënten en bezoekers. Maar hoe zorg je ervoor dat gevoelige gebieden beschermd blijven zonder de dagelijkse gang van zaken te verstoren? Hoe herken je eventuele zwakke plekken in het netwerk?

    Meer lezen

    Computable.nl
    ActueelWerkplek & Beheer

    Minder vraag naar outsourcing naar India

    Computable.nl
    ActueelGovernance & Privacy

    China is nog lang geen India

    Computable.nl
    ActueelInnovatie & Transformatie

    India bedreigt China op offshoring-markt

    Computable.nl
    ActueelCarrière

    Vakbond is niet zonder meer tegen offshoring

    Computable.nl
    ActueelCarrière

    Kennismigranten werken voornamelijk in ICT

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    ‘Interne KPN-desk naar India is geen probleem’

    6 reacties op “India wil meer dan alleen programmeren”

    1. Dewanand schreef:
      7 mei 2008 om 10:44

      namaskar computable,

      Het artikel is onvolledig over ict in india. Er is niet vermeld dat de kwaliteit van de indiase software de allerhoogste is ter wereld, want er zitten minder bugs in. India heeft de meest geniale programmeurs van de hele wereld.

      Wat ik wel heel oneerlijk vind is dat Indiase programmeurs een veel lager uurloon krijgen dan blanke programmers in Europa. Dit vind ik racisme en ik ga eraan werken om het nettoloon van indiase programmeurs gelijk te maken aan het loon van hun westerse blanke collega’s in Europa en USA, omgerekend in euro’s of dollars. Ik wil een radicaal eind maken aan het internationale racisme op deze wereld. De hele monetaire valuta politiek is gewoon racistisch en discriminerend en dit is de echte macro economische oorzaak van de grote armoede en onderontwikkeling in de gekleurde landen.

      Wij gaan hier snel wat aan veranderen, want er moet totale gelijkheid komen, ook op het gebied van netto uurlonen voor soortgelijk werk. En als het aan mij lag dan komt er maar een kleine harde internationale oorlog van de gekleurde volkeren tegen de discriminerende westerse wereld.

      India is voor mij de absolute toekomst. U vermeldt in uw artikel helemaal niets van de revolutionaire groei van de ict inkomsten voor heel india en wat men verwacht voor 2012. Ook vermelden jullie niets over het recordaantal professionele en medium programmers in India. U vermeldt ook niet dat alle grote INdiase ict bedrijven nu global werken en in elk continent dik 100.000 werknemers hebben.

      Verder vind ik uw artikel heel nuttig om te lezen.

      Dewanand
      hindoeschrijver en onderzoeker
      Delft
      website: Kritisch Podium Dewanand

      Login om te reageren
    2. ME schreef:
      7 mei 2008 om 15:00

      Pfff. wat een flutpraat…
      Alsof ik een reisfolder voor India aan het lezen ben.

      En wat betreft de kwaliteit, hier ben ik het helemaal niet mee eens. Heb je een bug, kun je weer minimaal 48u wachten voor een update, omdat, als wij achter de bug komen ze daar slapen…
      Wat is het toch makkelijk om twee kamertjes verder te kunnen lopen en daar de programmeur direct de fout op te laten lossen… Daar kan geen outsourcing tegen op!

      Login om te reageren
    3. CoA schreef:
      8 mei 2008 om 10:12

      In het artikel wordt een kort vergelijk China gemaakt.
      China heeft de afgelopen ervoor gezorgd dat mensen kunnen verplaatsen. Regelmatig kom ik in India en het laatste dat mensen daar kunnen is op tijd op een ruim van te voren afgesproken locatie zijn. Dit wordt met de dag een groter probleem in India. In plaats van het neerzetten van een oplossing in de logistieken, verplaatst men het probleem naar andere agglomeraten, zoals van Delhi en Mumbay, naar Hydrabas, Chennai en Bangalore.

      Alle respect voor Dewanand maar hij heeft het niet begrepen. Een droom wereld kunnen we allemaal wel verzienne. In het stukje van Dewanand blijkt duidelijk geen enkel begrip voor het succes van de Indiase partijen. Hij leeft werkelijk op een “donkere roze wolk” Wat een bijzondere gedachte om de inkomens en voorzieningen in de Indiase IT gelijk te trekken aan de Westerse norm. Blijkbaar begrijpt hij niet dat het succes van Off Shore de afgelopen 10 jaar alleen in prijs heeft gezeten en zeker niet in kwaliteit, onderhoud, doorlooptijden en service.
      Als de Dewanand nu eens het uitgangspunt neemt dat de westerse landen hun lonen aanpassen aan de ontwikkelingslanden, dan zou hij werkelijk acteren vanuit zijn kracht, in plaats van zwakte en onderdrukking.

      En eerlijk gezegd, zou India’s IT zo succesvol zijn als de lonen gelijk waren? Ik denk het van niet, absoluut niet zelfs.

      De kwaliteit van het geleverde product, de doorlooptijd en de manier van ” we lossen het wel op”, naast dat tijd een rekbaar begrip is in India, zouden de miljoenen die verdient worden en de miljoenen die in de IT werken, niet bestaan. India is nog steeds een ontwikkelend land en zal dat blijven als men niet investeerd in meer dan alleen IT.

      Hoelang gaat het succes van de indiers nog door?
      2012 is geen realistische tijdslijn in IT. Velen verwachten 2008/2009 de jaren te worden van de Indian Cash or Crash.

      Login om te reageren
    4. Hugo Messer schreef:
      29 mei 2008 om 06:53

      Als de groei van India alleen in de prijs had gelegen, dan was de IT industrie nooit zo hard gegroeid. Volgens mij is het nog steeds zo dat de meeste bedrijf liever iets meer betalen voor kwaliteit. Daarnaast is een van de krachten van India de grote beschikbaarheid aan mensen. Bijkomende voordeel zijn de kosten.

      Die Crash zie ik ook niet gebeuren. Veel mensen zien offshoring als een tijdelijk verschijnsel. De verwachtingen in Nederland zijn dat we tien duizenden ITers tekort komen. Als deze vacatures niet worden ingevuld, stokt onze eigen groei. Volgens mij hebben we de Indiers nodig.

      Dewanand realiseert zich niet dat ‘zijn’ land juist ontzettend veel baat heeft bij de lage loonkosten. Dit maakt India extra interessant. De levenskosten in India zijn aanzienlijk lager dan in Nederland. Een Indier die de helft van een Nederlands salaris krijgt kan een luxueus leven leiden.

      Hugo Messer
      Bridge
      http://www.bridge-int.nl

      Login om te reageren
    5. dewanand schreef:
      27 juni 2008 om 10:48

      Hallo allemaal,

      Heel nuttige reacties. Als ik alles lees over India dan wordt het duidelijk dat ict nog niet ingebed is in de Indiase maatschappij, want vrij weinig bedrijven zijn volledig geautomatiseerd. Maar hier komt verandering in als de consumentenklasse van india toe zal nemen en bedrijven groter worden. Dan zal de binnenlandse vraag naar ict diensten in India toenemen en dan krijgen Europese ontwikkelaars ook meer klanten in india. Voorwaarde voor dit proces is dat de waarde van de roepia ten opzichte van de dollar verder omhoog gaat. Dit gaat nog te langzaam.

      Ik vind het hele internationele monetaire stelsel wel ronduit racistisch en discriminerend. Komende jaren ga ik enkele oplossingen promoten. De gekleurde volkeren moeten zich bundelen in een blok om het euroblok tegenwicht te bieden, anders gaan zij verder gediscrimineert en uitgebuit worden. Valuta politiek is gewoon bittere rassendiscriminatie, als ik het goed onderzoek.

      De hele wereld is nu aan het veranderen en dat is alleen positief voor de toekomst. India loopt nog achter op enkele gebieden door de waanzinnige overbevolking en arme massa, maar dat zal over twintig jaar wel totaal anders zijn. Vergeet hierbij vooral niet dat de armoede in de eurolanden toegenomen is afgelopen vijf jaar, terwijl de armoede in India juist afgenomen was. Dus India gaat heel snel vooruit en wordt de reus van dit millennium. Ik hoop wel dat zij slimme milieuvriendelijke oplossingen gaan ontwikkelen en deze ook toepassen. Wij uit Nederland moeten hen actief hiermee helpen en ondersteunen met kennis en kapitaal, want Nederland heeft een voorsprong op dit gebied.

      leuke reacties op mijn betoog,

      bedankt allemaal,

      Dewanand
      Hindoeschrijver
      Delft
      website: Kritisch Podium Dewanand (zoek het met google)

      Login om te reageren
    6. Anjaan Aadmi schreef:
      1 september 2008 om 13:24

      Beste Rian, Get your facts right!!!

      Je schrijft “De Indiase ict-industrie is de motor van de economische groei in India”. De Indiase GDP van 2007 was $2.989 trillion (Nederland was $639.5 billion). De NASSCOM (www.nasscom.in) target voor ict-offshoring is $60 billion voor 2010. De indiase bevolking is 1,2 miljard. Er werken 1,6 miljoen mensen in ict-offshoring. Graag niet een verkeerd beeld doorgeven dat India groeit door ict-offshoring.

      Graag meer cijfermatig onderzoek voor dat je “statements” maak.

      Anjaan.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs