Leveranciers kijken begerig naar onderwijs

Het onderwijs besteedt op steeds grotere schaal uit. De sector heeft moeite voldoende ict-personeel aan te trekken, terwijl de vraag naar ict groeit en complexer wordt. Leveranciers kijken in deze tijden van krimpende budgetten dan ook verlekkerd naar dit marktsegment.

Afgelopen zomer sloot het Alfa-college in Groningen een fors uitbestedingscontract met Capgemini (20 miljoen voor vier jaar). Het regionaal opleidingscentrum (roc) wil af van de druk om steeds te moeten inspelen op de groeiende en complexer wordende vraag naar it-voorzieningen. Door dit in handen te leggen van een ict-specialist als Capgemini wil het Alfa-college ook een betere dienstverlening afdwingen.

De automatiseerder richt een ict-centrum in dat naast het Alfa-college op termijn ook andere onderwijsinstellingen kan ondersteunen. Het bedrijf heeft ook een aparte commerciële divisie dat zich richt op het binnenhalen van uitbestedingsopdrachten in het onderwijsveld. Volgens de zegsvrouw verwacht Capgemini de komende jaren meer uitbestedingsdeals in het onderwijs te kunnen sluiten. Het Alfa-college is niet het eerste roc dat voor outsourcing kiest. In 2007 sloot het Horizon College in Noord-Holland al een uitbestedingscontract met Capgemini (waarde: circa 16 miljoen euro).

Scholen

Niet alleen roc's laten hun ict in toenemende mate buiten de deur uitvoeren. Ook middelbare schoolgemeenschappen willen van de zorg voor hun ict af. Zo besteedt de Christelijke Scholengemeenschap Melanchton (4400 leerlingen, 1500 werkplekken) zijn werkplek- en netwerkbeheer voor vijf jaar uit aan Avantage. De Rotterdamse school had moeite om de continuïteit van het beheer goed te regelen en zocht hulp op de ict-markt.

Koos de Jong, directeur bedrijfsvoering bij Melanchton, merkt dat scholengemeenschappen het uitbesteden van ict op de agenda zetten. "De afgelopen jaren hebben ze ervaring opgedaan met het uitbesteden van de schoonmaak, catering en installatie & onderhoud. Nu is de ict aan de beurt omdat het lastig is om aan voldoende gekwalificeerd personeel te komen en inhuur van ict-medewerkers prijzig is."

Volgens Marco Gianotten van onderzoeksbureau Giarte speelt mee dat er voor ict'ers in het onderwijs onvoldoende uitdaging bestaat. "Bij sommige scholen gaat het 80 procent van de tijd om het in de lucht houden van servers of vragen beantwoorden van gebruikers. Dat is geen interessant arbeidsperspectief", zei Gianotten vorig jaar tegen Computable.

Geld verdienen

Uitbesteding kwam tot nu toe sporadisch voor (in 2005 besteedde het Comenius College in Capelle aan den IJssel bijvoorbeeld het ict-beheer uit aan aan, jawel, Capgemini). De Jong voorziet dat meer scholengemeenschap ict-partners zullen zoeken. De ict op scholengemeenschappen, met vaak duizenden leerlingen, is allang niet meer te beheren met een of een paar medewerkers, stelt De Jong. De automatisering is met zware bedrijfsinformatiesystemen complexer geworden. Bovendien vragen leerlingen om een geavanceerde infrastructuur met snelle breedbandverbindingen. De snelle ontwikkelingen in de ict zijn voor automatiseerders ook vaak moeilijk bij te benen. "Via uitbesteding kunnen we ons concentreren op onze kernactiviteit: lesgeven. Overigens voeren we het applicatiebeheer nog wel zelf uit."

De Jong merkt dat tal van leveranciers het onderwijsveld ineens met belangstelling volgen, nu de economie krimpt en het aantal ict-opdrachten afneemt. "Het onderwijs vormt een alternatief, omdat het een stabiele markt is. Er bestaat altijd een ict-vraag, in goede én slechte tijden. Het is wel wat wrang: tijdens een hausse laten de meeste leveranciers ons links liggen, want dan kunnen ze elders veel meer geld verdienen. Nu het tegenzit, weten ze ons wel te vinden."

Seminar Outsourcing

Meer weten over de praktische kanten van het uitbesteden van ict en het omgaan met leveranciers? Computable organiseert 11 december het seminar Outsourcing. Aan de orde komen onderwerpen als het verlengen of vervangen van uitbestedingcontracten, regievoering, trends in outsourcing, de voorwaarden voor een succesvol uitbestedingtraject, het meten van de kwaliteit van uitbestede werkzaamheden én offshore-ervaringen. 

Meer informatie: http://www.computable.nl/artikel/seminars/2468955/2283912/outsourcing-seminar.html

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-09T08:53:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.