'Belangrijkste is de erkenning vanuit de markt'

Accenture wint weer prestigieuze outsourcingsprijs

Award

Dienstverlener Accenture is voor de tweede achtereenvolgende maal uitgeroepen tot beste aanbieder van uitbestedingsdiensten door de International Association of Outsourcing Professionals. In Nederland is de onderneming nog niet aan de top beland. Marc Korthout, Outsourcing Director van Accenture Nederland, ziet kansen liggen op het vlak van applicatie-ontwikkeling, applicatiebeheer en het uitbesteden van bedrijfsprocessen (bpo).

Wat zegt de uitverkiezing tot nummer één op de 'Global Outsourcing 100'-lijst van de International Association of Outsourcing Professionals (IAOP) eigenlijk?
Marc Korthout: Het is een internationale erkenning, toegekend door een vakjury, bestaande uit gebruikers, experts en academici. Als je bovenaan staat, betekent het dat je veel tevreden klanten hebt. De top 100 is samengesteld op basis van achttien kwaliteitscriteria. De kracht van Accenture zit 'm in de combinatie industrie-expertise en outsourcingskennis, klantfocus en het wereldwijde netwerk van servicecentra. Daarmee kunnen we complexe trajecten aan.

In Nederland behoort Accenture niet tot de bekende outsourcingsbedrijven. Dat zijn toch eerder bedrijven als Atos Origin, Capgemini, Getronics en EDS. Gaan jullie de prijs nog inzetten als marketinginstrument?
Daar zijn geen plannen voor. Het belangrijkste is de erkenning vanuit de markt. Bovendien is het niet zo dat wij onbekend zijn op de Nederlandse markt. Accenture heeft zo'n vijftig outsourcingscontracten lopen met klanten. Van de 2600 medewerkers zijn er enkele honderden in Nederland betrokken bij de uitvoering ervan. Daarnaast maken we gebruik van onze wereldwijde servicecentra. Dat zijn er zo'n vijftig. Accenture telt wereldwijd 181.000 medewerkers. Meer dan 80.000 werknemers zijn betrokken bij outsourcingsopdrachten, waarvan de helft werkzaam is in offshorelanden, zoals India.

Essent heeft vorig jaar de ontwikkeling en het beheer van non-SAP-gerelateerde applicaties aan Accenture uitbesteed. Is dit het begin van een stijging van applicatie-outsourcing in Nederland?
Er zijn de afgelopen jaren in Nederland al een hoop zaken uitbesteed. Maar Accenture ziet nog volop kansen liggen voor het uitbesteden van applicatie-ontwikkeling, applicatiebeheer en bpo (business process outsourcing).

BPO? Zit daar wel toekomst in? Ordina heeft bijvoorbeeld zijn financiële bpo-tak afgestoten aan Centric.
Accenture richt zich vooral op het uitbesteden van bedrijfsprocessen die meer klantspecifiek zijn. Bijvoorbeeld het overnemen van het ordermanagement en het beheren van tijdelijke arbeidskrachten. Wij zien daar zeker groei in in de komende jaren.

Hoe staat het met de vraag naar uitbestedingsdiensten?
Gezien de economische crisis zoeken bedrijven naar mogelijkheden om snel op de kosten te besparen. Als je als ict-partner kunt aantonen dat je bepaalde processen kunt overnemen om ze vervolgens kostenefficiënter uit te voeren, heb je hun aandacht. Accenture is gespecialiseerd in het overnemen van complexe processen en het doorvoeren van veranderingen bij grote klanten. Daar ligt onze kracht.

Accenture sleepte vorig jaar een grote opdracht (waarde: 100 miljoen euro) bij Van Lanschot Bankiers in de wacht. De komende zeven jaar gaan jullie de applicatie-ontwikkeling en het beheer ervan voor de bank doen. Nu maakte Van Lanschot enkele weken geleden bekend dat het vanwege de kostenverlagingen de modernisering van de it-omgeving voor een groot deel terugdraait. Wat heeft dat voor gevolgen voor de omvang van jullie contract?
Het is nog niet duidelijk welke impact dit besluit heeft op de overeenkomst. Daar wordt momenteel naar gekeken. Wel zijn inmiddels zo'n veertig automatiseerders overgekomen van Van Lanschot.

En de vijftig inhuurkrachten die zouden meekomen: gaan die terug naar hun werkgever als hun contract afloopt?
Dat hangt af van de expertise waarover ze beschikken en of ze een cruciale rol bij de uitvoering van de werkzaamheden spelen.

Vallen er bij banken nog wel outsourcingsorders weg te halen? Sommige Engelse banken kiezen juist weer voor inbesteding van ict?
Ik zie in in de bancaire sector geen structurele tendens tot inbesteding.

Top 10 van IAOP's Global Outsourcing 100

1 Accenture
2 IBM
3 Sodexo
4 Tata Consulancy Services
5 Wipro Technologies
6 Convergys
7 ISS
8 CB Richard Ellis
9 Infosys Technologies
10 Capgemini

Marc Korthout, Outsourcing Director Accenture Nederland

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-11T15:11:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.