Avantage: Het gaat om de mensen achter de namen

Kees Rijkhoff

Ceo Kees Rijkhoff van Avantage Groep

Ict-dienstverlener Avantage Groep in Capelle aan den IJssel is de nieuwe eigenaar van beheerdienstverlener Advisie Computer Consultants (ACC) in Soest. Komende week presenteert Avantage zijn plannen aan de medewerkers van ACC. ‘Het gaat om de mensen achter de namen, die willen wij eerst goed leren kennen’, zegt directeur Kees Rijkhoff van Avantage.

Advisie Computer Consultants en Avantage zijn geen onbekenden voor elkaar, vertelt directeur Kees Rijkhoff van Avantage enkele dagen na de bekendmaking van de overname. ‘We zijn al een paar keer in gesprek geweest over samenwerking. Voor de zomervakantie zijn die gesprekken geïntensiveerd. In augustus 2012 hebben we dat weer opgepakt.’ De gesprekken leidden tot een volledige overname van ACC door Avantage Groep op 26 november 2012.

De overname van ACC, gespecialiseerd in ict-beheer voor bedrijven tot zo’n duizend werkplekken, past in de strategie van Avantage. ‘Wij willen zelfstandig groeien, strategische samenwerkingen aangaan en – beperkt – interessante marktpartijen overnemen’, zegt Rijkhoff.

De netwerkdienstverlener haalt nu de helft van zijn omzet uit ict-projecten, voor de andere helft uit server- en werkplekbeheer op basis van zogeheten service level agreements. Die verhouding moet anders, zegt Rijkhoff. ‘Wij willen naar 30 procent projecten en 70 procent beheer’. ACC doet vrijwel uitsluitend beheer. ‘Projecten zijn vooral uurtje-factuurtje. Beheer biedt zekerheid, rust en langjarige contracten met klanten.’

Grotere klanten

De twee bedrijven vullen elkaar goed aan. Zij bedienen dezelfde klantgroepen, zij het dat ACC zich op grotere klanten richt, waaronder de financieeladviesketen Hypotheekshop en beurzenorganisator Rai.

Binnen Avantage Groep blijven Avantage Automatisering en ACC – onder de nieuwe naam Avantage Managed Services - voorlopig naast elkaar bestaan. ‘Klanten zullen van de overname niets merken, de dienstverlening blijft op minimaal hetzelfde niveau’, verzekert Rijkhoff. De naamsverandering voorkomt verwarring met Advisie Automatisering, de Exact-specialist waaruit ACC zich in 2008 werd verzelfstandigd.

Verhuizing

Voor het personeel van ACC betekent de overname een verhuizing van Soest naar Capelle aan den IJssel. ‘Dat heeft vooral gevolgen voor mensen die een vaste werkplek in Soest hadden. Voor de medewerkers die extern werken maakt het allemaal weinig uit.’ De overname gaat gepaard met het verlies van een beperkt aantal arbeidsplaatsen.

Hoeveel mensen hun baan verliezen, kan Rijkhoff nog niet zeggen. ‘Wij lopen nu sinds een week in Soest rond. Deze week is er een bijeenkomst voor alle medewerkers van ACC, dan presenteren wij onze plannen. De mensen van wie de functie vervalt, krijgen dat voorafgaand aan de bijeenkomst te horen. De onzekerheid daarover wil ik zo kort mogelijk laten duren. Wij gaan hier correct mee om.’

Tijdelijke contracten

Bij aanvang van de overnamegesprekken telde ACC 35 personeelsleden. Nu zijn dat er 33. ‘Wij zijn nu in gesprek met de mensen, willen nu de persoon achter de naam zo goed mogelijk leren kennen. Het is zeker geen automatisme dat tijdelijke contracten niet worden verlengd.’

De overnamegesprekken hebben in totaal drie maanden geduurd. Dat lag niet aan de complexiteit, maar aan de zorgvuldigheid waarmee Avantage te werk ging. ‘Voor ons is het geen alledaagse kost. Wij hebben een uitgebreid boekenonderzoek laten doen door Mazars Accountants en Pellicaan Advocaten. Je wilt weten waar de synergie zit, waar efficiencyvoordelen kunnen worden gevonden. Je wilt weten wat je koopt, daar moet je het over eens worden.’

Terugval

Aanleiding voor ACC-eigenaar Cugat Holding en directeur Govert van Driel om te verkopen was een terugval in winstgevendheid. ‘Tijdens de gesprekken bleek dat de verhouding tussen omzet en kosten zich ongunstig had ontwikkeld. In de loop van de gesprekken werd dat helder’, zegt Rijkhoff.

Avantage ziet bij ACC mogelijkheden om kwaliteit en efficiency toe te voegen. ‘Bovendien krijgt ACC er met Avantage als moederbedrijf een projectorganisatie bij. Dat levert commercieel belangrijke voordelen op.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-12-10T07:49:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.