Palestijnen vormen ICT-gateway naar Golfregio

Een ‘gateway’ naar de Golfregio is één van de voordelen van de Palestijnse gebieden. De Nederlandse ict-bedrijven kregen het tijdens het recente handelsbezoek naar de Palestijnse gebieden en Israël geregeld te horen. Lokale partners ‘arabiseren’ de software en via hun contacten in landen als Qatar en Saoedi-Arabië krijgen de ondernemers toegang tot nieuwe markten. Er is zeker potentie, maar de handelsbrug moet nog wel grotendeels gebouwd worden.

Olielanden in de Golfregio bulken van het geld. De verwachting is dan ook dat ze de komende jaren vele miljarden in ict blijven investeren. Zo zijn er in Saoedi-Arabië meer abonnementen voor mobiele telefoons dan inwoners. Bijna de helft van de 28 miljoen inwoners heeft een internetaansluiting. De diaspora onder de Palestijnen heeft ervoor gezorgd dat velen van hen in deze landen wonen en werken; een kans om deze gebieden te bereiken.

Schoolmanagementsysteem

Bij het bezoek aan ict-bedrijven blijkt bovendien dat ze opdrachten in omliggende landen en vooral Jordanië hebben uitgevoerd. Van een hele nauwe band met de olielanden lijkt nog geen sprake, hoewel er dus wel wat contacten zijn. Zo heeft Jaffa.net in Saoedi-Arabië een schoolmanagementsysteem gebouwd.

Directeur van de Palestijnse it-associatie PITA en oud-minister Mashhour Abudaka is hoopvol voor de toekomst. ‘Het staat nog aan het begin. Volgend jaar hebben we tien perfecte voorbeelden.’ Zijn organisatie is een database aan het opzetten van invloedrijke Palestijnen in de Golfregio. Hassan Kassem, voorzitter van PITA, schets de Nederlandse bedrijven een scenario voor de toekomst. ‘Wie in deze regio wat wil, kan samenwerken met onze bedrijven. Wij maken er een lokaal en Arabisch ict-product van en samen gaan we richting de Golfregio.’

Voorzichtige Nederlandse interesse

Sommige Nederlandse ondernemers zien wel reden om deze optie in de toekomst verder te onderzoeken. Het bedrijf Avisi denkt dan aan lokale consultancy voor zijn eigen producten. 42windmills houdt zich veel bezig met onderwijsapplicaties en is geïnteresseerd in de activiteiten van Jaffa.net in Saoedi-Arabië. Maar ook gehoord: ‘Het kan een optie zijn, maar ik vraag me af op wat voor posities de Palestijnen in die Arabische landen precies zitten.’

De combinatie van Israëlische hightech in Silicon Wadi met het Palestijnse arbeidspotentieel kan andere kansen bieden voor de toekomst. De wat grotere Palestijnse bedrijven pronken met hun internationale klanten. In de praktijk komt dit in veel gevallen neer op een nauwe samenwerking met vestigingen en Israëlische werknemers in Tel Aviv. Deze Palestijnse ondernemers hebben dan ook nauwelijks last van een veel gehoorde klacht; maandenlang vertraagde import van hardware en moeizame zakenreizen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Outsourcing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-12-31T11:49:00.000Z Michiel Ytsma


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.