Deventer haalt ict terug

Uitbesteden is pionierende gemeenten slecht bevallen

Dit artikel delen:

Na de gemeenten Maarssen en Leiden verlengt nu ook Deventer haar aflopend uitbestedingscontract niet. Het bestuur kiest ervoor de automatisering weer in eigen hand te nemen.

Op 1 juni 2003 loopt het uitbestedingscontract voor het werkplekbeheer af. Adviesbureau Novius adviseerde de gemeente Deventer het beheer van spraak wel blijvend uit te besteden, maar het datawerkplekbeheer weer grotendeels in huis te nemen. Het bestuur volgt dit advies op en wil een tiental automatiseerders aantrekken. Belangrijkste argument is dat de gemeente flexibel moet kunnen omgaan met ict. Harry Olde Hanhof, ict-manager, wil niets afdoen aan leverancier Atos Origin, "maar de contracten waren strak opgezet, met weinig oog voor de behoeften van de 'interne' klant en geen ruimte voor het inzetten van technologische vernieuwingen."
"Wat hierbij meespeelt, is dat ict weer op de gemeentekaart staat", zegt informatiemanager Gert Koerselman. Waar het gemeentebestuur vijf jaar geleden automatisering als niet-kernactiviteit bestempelde, beschouwt het dit nu weer als bedrijfskritisch. Deventer beschikte al vroeg over een website, maar het bestuur erkent de noodzaak tot verdere investeringen, onder meer in documentmanagementsystemen en een intranet.
Deventer was op uitbestedingsgebied een pionierende gemeente, net als Maarssen en Leiden. Opvallend is dat die twee hun contracten eveneens niet hebben verlengd. Desondanks weerhouden hun negatieve ervaringen andere gemeenten er niet van uit te besteden. Zaanstad, Leusden en Leeuwarden (co-sourcing) doen het al, en deze week maakte de gemeente Raalte bekend het it-beheer aan Getronics te hebben overgedragen. Koerselman denkt dat vooral de grote gemeentes de regie over hun automatisering zelf willen blijven voeren.

 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-20T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.