EC biedt bescherming voor digitaal auteursrecht

Dit artikel delen:

De Europese Commissie (EC) heeft een wetsvoorstel gepresenteerd dat de auteursrechten moet beschermen van digitale muziek, film, video en geschreven materiaal. De nieuwe wet omvat zowel online-diensten, waaronder ook Internet, als digitale distributiemiddelen, waaronder diskettes, CD-roms en dvd's. De huidige wetten die het auteursrecht betreffen binnen de Europese Unie, worden hiervoor 'aangepast en uitgebreid'.

De voorgestelde richtlijnen worden nu gekeurd door de vijftien Europese lidstaten. Eén van de hoofdpunten is de ontheffing van auteursrechtelijke bescherming voor 'incidenteel opgeslagen cache-kopieën'. Telecommunicatiebedrijven en Internet-providers zijn zeer tevreden over deze ontheffing. Zij menen dat tijdelijke kopieën een technisch vereiste zijn voor omgevingen zoals het World Wide Web en CD-spelers.

Mazen in de wet

Auteursrechtenorganisaties koesteren een heel andere mening en zien mazen in het nu geopenbaarde wetsvoorstel. Het toestaan van cache-kopieën en de acceptatie van apparatuur die materiaal kan kraken, zouden digitale piraterij bevorderen. Bovendien stelt de EC online-dienstverleners niet aansprakelijk voor inbreuk op beschermd materiaal.
Het uiteindelijke doel is de bevordering van creativiteit en innovativiteit voor digitale media, aldus de EC. "Dit langverwachte voorstel biedt gelijkheid in deze nieuwe markt. Bovendien garandeert het een hoge mate van bescherming voor intellectuele eigendomsrechten, die noodzakelijk is om creativiteit en investeringen binnen de EU aan te moedigen", verklaarde Mario Monti, EC-commissaris voor de Europese markt. Dit alles leidt volgens de EU-functionaris tot de schepping van meer banen binnen Europa en een sterke concurrentiepositie voor de lange termijn. JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.