Fiscus let scherper op PC Privé

Dit artikel delen:

De Belastingdienst gaat scherper letten op het zakelijk gebruik van computers bij PC Privé-projecten. Wie geen zakelijke software op de PC installeert en alleen maar spelletjes wil gaan doen, kan moeilijkheden verwachten. Dit blijkt uit een nieuw besluit van het ministerie van Financiën omtrent PC-regelingen.

De werknemer kan geen fiscaal voordeel genieten als de computer niet mede dient tot verwerving van het loon. In een normale situatie neemt de fiscus aan dat, wanneer de werkgever alle kosten voor zijn rekening neemt, een PC ook zakelijk wordt gebruikt. Anders wordt het als de werknemer in ruil voor een PC afziet van een beloningsbestanddeel zoals vakantiedagen of adv-dagen. Dan wordt van de werkgever verwacht dat deze aannemelijk maakt dat de PC mede een zakelijk doel dient. De PC wordt dan namelijk betaald met geld waarover geen belasting is geheven.
Voor de fiscus is het meestal voldoende als de werknemer een verklaring ondertekent over de aard van het zakelijk gebruik. Voorbeelden hiervan zijn het schrijven van een brief of nota dan wel het vervaardigen van een overzicht of rapport ten behoeve van de dienstbetrekking. In dit verband kan het leren omgaan met een computer of met algemene toepassingssoftware zoals een tekstverwerker of spreadsheet niet als zakelijk gebruik worden beschouwd.

Meer dan incidenteel

Het zakelijk gebruik dient meer dan incidenteel plaats te vinden. Gegevens uit het verleden of de aard van de functie kunnen hierbij overtuigend werken. Bij regelmatig zakelijk gebruik, bijvoorbeeld enkele malen per week, maakt de fiscus hier minder een punt van. Dan zal niet sterk worden gelet op de duur van het gebruik. De fiscus wil met het nieuwe besluit meer duidelijkheid scheppen rond het afzien van verlofdagen in ruil voor computers en bijbehorende apparatuur.  CORR.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-11T00:00:00.000Z Correspondent