Ict'ers zien Rijk nog steeds niet zitten

Voorkeur voor Belastingdienst en Verkeer en Waterstaat

Dit artikel delen:

De Nederlandse overheid is nog altijd niet interessant als werkgever voor automatiseerders. Opvallende uitzonderingen zijn echter de Belastingdienst en het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Dit blijkt uit de 'Arbeidsmarktmonitor Rijk, De ict-functie bij het Rijk' van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat rapport is een jaarlijkse publicatie van BZ waarin het ditmaal de ict-functie in de overheid belicht. Dit omvat ook de aantrekkelijkheid van de Nederlandse overheid als ict-werkgever.
De positie van het Rijk op dat vlak is niet bepaald sterk, luidt één van de conclusies. Het gebrek aan populariteit van de overheid bij ict'ers is al jaren een bekend probleem. Het komt grotendeels voort uit de scheve verhouding in salariëring tussen de overheids- en de private sector. Daarnaast speelt het imago van overheidsbureaucratie een rol.

Ook Defensie

Automatiseerders binnen en buiten de overheid zijn, voor zover geïnteresseerd in het Rijk, vooral gericht op de Belastingdienst en Verkeer en Waterstaat. Die twee overheidsinstanties genieten een gunstiger imago. Onder ict'ers die reeds bij het Rijk werken is ook Defensie gewild.
Het Rijk voorziet wervingsproblemen en wil deze situatie dan ook verbeteren. "Ict is een noodzakelijke functie bij het tot stand brengen van de gewenste veranderingen in de werkwijze van het Rijk binnen de veranderende samenleving", stelt demissionair BZ-minister Johan Remkes.
Het rapport bevat dan ook een reeks aanbevelingen om de werving van ict'ers te verbeteren en op te voeren. Één van de initiatieven op dit vlak is de mogelijke oprichting van een eigen ict-opleidingsinstituut. Deze moet de opleidingsbehoefte van automatiseerders in het Rijk beter aan laten sluiten op het aanbod in de markt.

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.