Roccade verkoopt belang in Raet

Dit artikel delen:

Getronics mag zich eigenaar noemen van software-ontwikkelaar Raet. Door de grote onzekerheid rond de privatisering van Roccade ziet deze geen andere mogelijkheid dan voortijdig het belang in het softwarehuis aan de mede-eigenaar te verkopen.

Vanaf het moment dat bedrijven als CSC en EDS kenbaar maakten geïnteresseerd te zijn in de voormalige RCC Groep is het gaan rommelen. De directie van Roccade kan het maar niet eens worden met haar aandeelhouder, de Nederlandse Staat, over de verkoop van de aandelen.
Topman H. Bosma wil koste wat kost samengaan met Getronics. Maar het ministerie van Financiën vindt dat ook andere kandidaten een kans moeten krijgen, zeker als die meer voor de aandelen willen neertellen. Ook het departement van Binnenlandse Zaken voelt niets voor een verkoop 'tegen een appel en een ei' aan Getronics.
Er zou een normale biedingsprocedure moeten komen, waaruit uiteindelijk een 'behoorlijke' prijs rolt. Zeker nu het in de automatisering goed gaat, wil de Staat Roccade niet voor een prikje verkopen. Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken J. Kohnstamm heeft ook aan de Tweede Kamer toegezegd dat 'marktconform' wordt gehandeld. Dat wil overigens niet zeggen dat de overheid het onderste uit de kan wil hebben.

Poot stijf houden

De Roccade-top onder leiding van Bosma heeft een absolute voorkeur voor Getronics. Volgens Bosma zou dit het beste voor het bedrijf zijn. Bosma houdt zijn poot eveneens stijf, waardoor de onderhandelingen tussen Roccade en de overheid over de verkoopvoorwaarden al maandenlang in het slop zitten. Een fusie tussen Roccade en Getronics is voorlopig dan ook zeker geen haalbare kaart.
Om die reden is de optie, tussen Getronics en Roccade overeengekomen bij de gezamenlijke overname van Raet in december vorig jaar, uitgeoefend. De koopprijs voor de andere helft heeft Getronics in contanten voldaan. Deze laatste beschikt over ruime liquide middelen zodat de financiering gemakkelijk was op te brengen. De overname van dit belang in Raet heeft een positieve invloed op de verwachte winst per aandeel Getronics over 1996, terwijl voor 1997 een belangrijke bijdrage wordt verwacht.
Overigens heeft het samenwerkingsverband tussen Getronics en Roccade, van waaruit Raet werd overgenomen, prima gefunctioneerd. De noodzakelijke reorganisatie van een van de bedrijfseenheden van Raet is vrijwel afgerond, terwijl de andere Raet-divisies zich boven verwachting hebben ontwikkeld. De omzet ligt zelfs belangrijk boven de planning.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-12-13T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.