Ict-zorg krijgt schouderklopje

Dit artikel delen:

Telesens is door premier Balkenende aangehaald als hét voorbeeld van hoe ict maatschappelijke problemen kan helpen oplossen. Het telezorgsysteem zorgt voor een beeld-spraakverbinding waarmee zorgklanten contact kunnen leggen met verpleegkundigen en verzorgers.

Balkenende koos Telesens uit om tijdens het vorige week gehouden Nationale Innovatie Event als openingshandeling een live-verbinding van het systeem in werking te stellen. Het telezorgsysteem is onderdeel van Koala, een gezamenlijk project van KPN, zorgverzekeraar Menzis en Sensire/Thuiszorg Groningen. Ook minister Brinkhorst van Economische Zaken is er blij mee. " Koala is een schoolvoorbeeld van hoe ict kan bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken." Brinkhorst hoopt dat veel marktpartijen dit voorbeeld zullen volgen.
Telesens wordt in het bijzonder ingezet in de thuiszorg, voor chronisch zieken, gebruikers van personenalarmering en mensen die in aanmerking komen voor een verpleeg- of verzorgingshuisplaats. De thuiswonende zorgvrager krijgt met één druk op de knop direct contact met een contactcenter, waarna de camera en de televisie automatisch aan gaan. De zorgklant en de verpleegkundige hebben vervolgens persoonlijk contact doordat zij elkaar zien en met elkaar kunnen praten. De verpleegkundige kan de camera bewegen vanuit het contactcenter, de thuissituatie bij de klant overzien en op details inzoomen om bijvoorbeeld wonden, medicijnen of etiketten beter te bekijken. Zo is in te schatten of bijvoorbeeld een huisbezoek nodig is. Ook de bloeddruk-, glucose- en hartslagmetingen zijn op afstand uit te voeren. Telesens draait in een proefopstelling in de regio Gelderland al ruim een jaar. Ongeveer tweehonderd mensen maken er nu gebruik van. Het is de bedoeling dit de komende tijd via het Koala-project verder te implementeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-16T00:00:00.000Z Koen Stegeman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.