EU roept op tot aanpak krappe arbeidsmarkt IT

Dit artikel delen:

Overheden moeten opleidingen promoten en een beleid vaststellen om de krapte op de IT-arbeidsmarkt te bestrijden. Het bedrijfsleven en sociale partners kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.Dit schrijft Europees Commissaris Pádraig Flynn in een rapport waaruit blijkt dat in Europa ruim 500.000 vacatures in de automatisering onvervuld zijn.

Als de lidstaten geen actie ondernemen, dan groeit het tekort aan werknemers naar 1,2 miljoen in 2002. Ingewijden verwelkomen de plannen van de Commissaris, maar waarschuwen voor een te grote bemoeienis van de overheid. Zij vinden het wenselijker dat de IT-sector zelf de problemen oplost.

Oorzaken

De automatiseringsbranche is momenteel de grootste banenmoter in Europa. Meer dan vier miljoen mensen werken in deze branche en tussen 1995 en 1997 ontstonden er in de betrokken bedrijven 300.000 nieuwe banen. Van elke vier nieuwe banen in de Unie, wordt er een gecreëerd in de IT-sector.
De branche kampt op dit moment met grote problemen om mensen te vinden voor het vervullen van vacatures. Volgens Flynn veroorzaken gebrekkige trainingen een kloof met de dagelijkse praktijk.
Bovendien zijn ondernemers onbereidwillig te investeren in nieuwe IT-bedrijven. Ondernemingen in de Europese Unie zijn ondanks hun groei nauwelijks in staat risicokapitaal aan te trekken. In Europa komt slechts 17 procent van de beschikbare investeringen terecht bij IT-ondernemingen. In Amerika is dit 55 procent. Het rapport levert kritiek op de Europese ondernemers die het voorbeeld van hun Amerikaanse concurrenten niet volgen door te investeren in starters.
De studie raadt de Europese Unie aan een standaardprocedure op te stellen voor beginnende ondernemers, waardoor ze toegang krijgen tot risicokapitaal. Verder moeten de overheden IT-trainingen deel uit laten maken van hun onderwijsbeleid.
De Europese regeringsleiders hadden vorig jaar om dit rapport gevraagd tijdens de werkgelegenheids-top in Luxemburg. Flynn zal de lidstaten oproepen een hoge functionaris aan te stellen die het regeringsbeleid omtrent de krappe IT-arbeidsmarkt coördineert. De overheden dienen tevens voor juni volgend jaar een strategie te ontwikkelen om de problemen te bestrijden.  MC
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-04T00:00:00.000Z Michiel Couzy