Ook Europese IT-markt groeit als kool

Dit artikel delen:

Volgens bureau Frost & Sullivan is de Europese markt nu goed voor een omzet van ruim 177 miljard dollar. Twee weken geleden maakte Computable al melding van een voorspelling dat de Nederlandse IT-markt volgend jaar met maar liefst 8,4 procent zal groeien.

Uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat de snelle omzetontwikkelingen voor de gehele Europese automatiseringsmarkt gaan gelden en wel voor een langere periode. Het bedrag van 177 miljard groeit de komende vijf jaar dermate dat het in 2002 meer dan 260 miljard dollar groot zal zijn. In de IT-markt van 2002 neemt dienstverlening een prominente plaats in met 36,5 procent van de totale omzet. Op de tweede plaats komt hardware met 33 procent, gevolgd door software met 20 procent.

Geografisch gezien neemt Duitsland de belangrijkste plaats in met een omzetaandeel van 28,2 procent, gevolgd door Frankrijk en Groot-Brittannië met respectievelijk 16,7 en 16,2 procent.

En de winnaars zijn...

"De komende jaren zullen bedrijven als Compaq, IBM, Apple, Nec en Packard-Bell de grootste marktaandelen hebben. De fabrikanten blijven geconfronteerd worden met gestaag dalende prijzen en toenemende concurrentie. Efficiënte bedrijfsprocessen en tevredenheid van klanten bepalen de mate van succes", aldus enige 'open deuren' uit het rapport.
Veel goeds verwacht het onderzoeksbureau van de Centraal- en Oosteuropese markten. "Deze landen lopen nog achter, zodat te verwachten is dat hier fikse investeringen gepleegd zullen worden. IT-leveranciers moeten er echter rekening mee houden dat zij in toenemende mate beconcurreerd zullen worden door lokale ondernemingen in deze regio."

IT en telecom

Als één van de belangrijkste trends van de komende jaren ziet het bureau de fusie tussen de IT-sector en de telecommunicatie-industrie. "Er zullen enorme conglomeraten gevormd worden om de complexe technische problemen op te lossen."
Produktinnovatie is het belangrijkste middel voor West-Europa om de toenemende concurrentie uit het voormalige Oostblok te kunnen opvangen. "Dit geldt in het bijzonder voor softwareproducenten, die bovendien te maken hebben met piraterij en illegale kopieën van hun produkten. In verschillende Europese landen bevindt piraterij zich nog op onacceptabele niveaus."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-12-06T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.