Bewaarplicht hamerstuk

Dit artikel delen:

Het Europarlement jaagt komende week in slechts veertig minuten de verplichte opslag van telefoon- en internetverkeersgegevens erdoor.

Dat de bewaarplicht voor telecommunicatie- en internetverkeersgegevens er gaat komen is duidelijk sinds de fracties van de christen-democraten en socialisten in het Europarlement halverwege november een akkoord sloten over dit onderwerp. Deze meerderheid geeft groen licht aan een korte opslagplicht van zes tot twaalf maanden. De Consumentenbond en Bits of Freedom hebben individuele Europarlementariërs opgeroepen hun geweten te laten spreken bij de stemming komende maandagavond 12 december. Beide instanties vinden de bewaarplicht lijnrecht ingaan tegen de bestaande bescherming van persoonsgegevens in de EU.

P2P bestrijden

Die vrees is terecht. De Europese lobbygroep voor de rechthebbenden CMBA heeft in een brief al laten weten dat de bewaarplicht een goed middel is om het verspreiden van illegale kopieën via p2p-software (peer-to-peer) te bestrijden. Ecta, een Europese lobbygroep van telecom- en internetbedrijven, zei vorige week ook nog blij te zijn dat het Europarlement mag stemmen over het onderwerp. Lange tijd leek het erop dat de Europese raad van ministers zonder inspraak hun plannen voor een veel langere bewaarplicht zouden doordrukken. Ecta bezwoer wel dat het ontoelaatbaar is dat de bedrijven zelf voor de kosten van de bewaarplicht opdraaien. In het voorstel van het Europarlement moet het bedrijfsleven de portemonnee trekken voor deze antiterreurmaatregel.
 

http://www.dataretentionisnosolution.com
http://www.europarl.eu.int

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-09T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.