Innovatieplatform blikt naar 2027

In toekomstvisie speelt ict nog grotere rol in samenleving

Dit artikel delen:

Het Innovatieplatform ziet zich over 1,5 jaar opgeheven of vervangen worden. Op het afgelopen woensdag gehouden Nationaal Innovatie Event werd getoond wat op innovatiegebied in Nederland gaande is. Ook is de toekomstvisie voor 2027 gepresenteerd.

De toekomstvisie van het Innovatieplatform blijkt uit een aantal wensbeelden voor het jaar 2027 betreffende bedrijfsleven, technologie en politiek. Ook op ict-gebied heeft het platform een wensbeeld: ict moet in 2027 nog meer ten dienste staan van de samenleving en de mensen. Vooruitblikken naar 2027 is mogelijk te veel op de lange termijn gericht. De Lissabon-agenda, waarin de Europese doelstelling staat om in 2010 de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie te worden, gaat al niet gehaald worden.

Extrapoleren

Het Innovatieplatform ontkent dat het te ver vooruit kijkt. "2027 is twintig jaar na het begin van het volgende kabinet. Met de komst van dat kabinet over 1,5 jaar zal het platform waarschijnlijk ophouden te bestaan of vervangen worden door een ander platform. We willen als organisatie in de huidige vorm een wensbeeld achterlaten", geeft Len Middelbeek van het Innovatieplatform aan.
"Bovendien willen we echt een slag naar de toekomst maken. Op basis van de kennis die we nu hebben kunnen we extrapoleren. De toekomst is nog ver, maar we moeten nu wel nadenken over hoe de samenleving er over twintig jaar uit zou kunnen zien. Pak de toekomst aan, is onze boodschap. Aan de hand van een concreet toekomstbeeld kunnen we nu al aan de slag."

Begrijpelijk

Professor Leo Verhoef van de Technische Universiteit Eindhoven vindt deze periode van 22 jaar vooruit kijken "rijkelijk ver", hoewel hij wel inziet dat het jaren kost om echt innovaties op de markt te brengen en dat het daarvoor zinvol is om langetermijnperspectieven te hanteren. "Het tijdsperspectief van Lissabon, tien jaar, was wel erg kort. Binnen tien jaar een economie omvormen lijkt me onhaalbaar."
"In die zin is het begrijpelijk dat voor een lange termijn gekozen wordt. Het gevaar is wel dat mensen achterover gaan hangen doordat de toekomst nog zo ver lijkt. Een 'roadmap' waarin duidelijk aangegeven wordt waar je over vijf, tien en vijftien jaar wilt zijn is noodzakelijk. De agenda voor 2027 moet wel met concrete zaken aangevuld worden."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-09T00:00:00.000Z Ronella Blijenburg
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.