Brussel neemt verstrekte kredieten Océ onder de loep

Dit artikel delen:

De Europese Commissie in Brussel doet een onderzoek naar de technische ontwikkelingskredieten die de Venlose kopieermachine-fabrikant Océ van der Grinten heeft ontvangen van de Nederlandse overheid.

Op deze kredieten is in 1994 een voorschot van 25 miljoen gulden ontvangen. Later kwam daar nog eenzelfde bedrag bij. De gelden waren bestemd voor de dekking van R&D-kosten die zijn gemaakt voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie snelle kopieermachines met een hogere resolutie. Het gaat hier om digitale machines voor het produceren van grote volumina.
De kosten van dit project zijn geraamd op iets minder dan 250 miljoen gulden. Maar Eurocommissaris Karel van Miert die toeziet op de concurrentieverhoudingen, heeft de indruk dat hiervoor uiteindelijk veel minder researchgeld is uitgegeven. Een deel van het geld zou mogelijk naar andere projecten zijn gegaan. Het voorschot had volgens de Europese regels zo'n 10 procent van de R&D-uitgaven mogen bedragen. De voorgeschoten 50 miljoen gulden is het dubbele van het maximum.
De Nederlandse fabrikant van kopieerapparatuur reageerde verbaasd op de aankondiging van de Europese Commissie. Het gaat om kredieten en niet om subsidies. Als de nieuwe kopieermachines een succes worden, dan worden de ontwikkelingskredieten op den duur afgelost.
Verder krijgt de juridische afdeling van Océ het druk met Amerikaanse onderhoudsbedrijven, die zich buiten gesloten voelen door Océ Printing Systems (OPS). Deze Amerikaanse dochter hoorde vroeger bij Siemens. Sinds de overname van Siemens Nixdorf Printing Systems maakt OPS deel uit van het Océ-concern. Behalve OPS worden ook enkele Siemens-dochters en AT&T Global Informations met claims bedreigd. Naar goed Amerikaans gebruik lopen die claims op tot vele honderden miljoenen dollars.
De indieners van de claims menen dat betrokken bedrijven hen ten onrechte hebben uitgesloten van service-verlening. Ze beroepen zich op de strenge Amerikaanse anti-monopoliewetgeving. Bij Océ kon men de claims moeilijk beoordelen, temeer daar de grieven uit de tijd stammen dat Siemens bij de Amerikaanse dochter Printing Systems aan de touwtjes trok.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-29T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.