Wet veilen DCS-1800 1 december klaar

Dit artikel delen:

Minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat hoopt voor 1 december de aangepaste wet klaar te hebben die nodig is voor de veiling van nieuwe frequenties voor mobiele telefonie op basis van de DCS-1800 techniek. Begin volgend jaar kan dan de veiling plaatsvinden. Dat is nog altijd later dan de Europese richtlijnen die voorschrijven dat de frequenties voor 1 januari 1998 moeten zijn toegewezen.

De minister probeerde begin deze maand de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat ze er alles aan doet de frequenties zo snel mogelijk te verdelen. Zij reageerde hiermee op de stroom van kritiek die ze de laatste weken over zich heen krijgt. Het telecommunicatiebedrijf Telfort Mobiel zegt per dag een miljoen gulden schade te lijden door het uitblijven van de DCS-1800 frequenties. Telfort begrijpt niet waarom Jorritsma zo moeilijk doet. Volgens dit bedrijf zijn er frequenties genoeg en verschuilt Jorritsma zich ten onrechte achter het argument dat eerst een veilingwet moet zijn geregeld.

Onschuldig

De minister probeerde de Tweede Kamer duidelijk te maken dat de vertraging niet haar schuld is. De wet voor het veilen van frequenties was al klaar, maar de Europese Commissie vond dat deze moest veranderen. De Commissie wees namelijk de in de wet opgenomen naheffing voor de huidige GSM-vergunninghouders PTT Telecom en Libertel af. De Tweede Kamer liet echter merken dat Jorritsma tegen beter weten in heeft gehandeld. Al eerder waren er signalen uit Brussel gekomen dat het wetsvoorstel niet spoorde met de Europese regels, aldus de kamerleden Leers (CDA) en Van Zuijlen (PvdA). Jorritsma voerde nog wel aan dat als alles meezit, de frequenties nog voor het begin van het nieuwe jaar worden verdeeld. Dit kan echter alleen als het aantal kandidaten voor een DCS-1800 frequentie kleiner is dan de beschikbare hoeveelheid. Het kabinet wil twee landelijke vergunningen voor E-GSM frequenties gecombineerd met DCS-1800 frequenties veilen. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-28T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.