Rijk steunt open source

Dit artikel delen:

De overheid gaat ontwikkelaars van open source software ondersteunen. De uitwisseling van software wordt gefaciliteerd via een speciale website. Er komen opleidingen voor beheer en ondersteuning. Ook wil de overheid open source pakket- en maatwerkleveranciers certificeren.

De initiatieven zijn deel van het plan 'Open standaarden en open source software voor de overheid'. Met dit plan, dat nog niet openbaar is, willen de ministeries van Binnenlandse en Economische Zaken het gebruik van open standaarden stimuleren. Daarnaast willen deze andere overheidsinstanties ervan bewust maken dat open source software een volwaardig alternatief kan zijn naast gesloten programmatuur.

Onafhankelijk

Het gebruik van open standaarden en open source software moet de overheid onafhankelijk maken van leveranciers, monopolies voorkomen en de kwaliteit van overheidssystemen verhogen.
De ministeries willen de komende drie jaar drie miljoen euro besteden aan de twee programma's. Ictu, de ict-implementatie organisatie voor de overheid, voert ze uit. Het geld komt uit het budget voor het Nationaal Actieplan Electronische Snelwegen (NAP). Een besluit hierover wordt eind januari verwacht. Deelnemende ministeries, provincies, gemeenten en andere overheidsinstellingen moeten een substantiële bijdrage leveren door medewerkers aan het project te lenen.
Volgens het voorstel moeten eind 2004 alle verantwoordelijken voor automatisering de voordelen van open standaarden en open source software kennen. In dat jaar willen de twee ministeries ook afspraken maken met standaardisatie organisaties uit andere sectoren. Eind 2005 moet er een opleiding zijn voor beheer en onderhoud van open source software.
Het plan gaat veel minder ver dan het voorstel van Groenlinks kamerlid Kees Vendrik, dat de Tweede Kamer vorige week aannam. Vendrik wil dat in 2006 alle software in de publieke sector aan open standaarden voldoet. Dat plan is te ambitieus, zo stellen bronnen bij EZ.

 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-29T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.