Ict-samenwerking katalysator voor vernieuwing Nieuwkoop, Ter Aar en Liemeer

Ict-samenwerking katalysator voor vernieuwing Nieuwkoop, Ter Aar en Liemeer

Dit artikel delen:

De Zuidhollandse gemeenten Nieuwkoop, Ter Aar en Liemeer hebben gezamenlijk hun websites laten bouwen. De ict-samenwerking bevalt zo goed dat het drietal ook op andere gebieden de krachten wil bundelen.

Gemeentegraad
Onder de noemer Gemeentegraad belicht Computable in samenwerking met Advies Overheid.nl op regelmatige basis recente ontwikkelingen op het gemeentelijk internetterrein. Het programmabureau Advies Overheid.nl stimuleert en adviseert overheden op hun digitale weg.
 
De hele serie:

De innige ict-samenwerking blijkt inspirerend te werken. Er is al een intergemeentelijke sociale dienst gerealiseerd. Onderwerpen als een gezamenlijke backoffice en een herindeling staan op de agenda. "Dit soort zaken was een paar jaar terug onbespreekbaar", zegt Robert Schutte, ict-coördinator van Nieuwkoop, Ter Aar en Liemeer. Hij werd eind 2000 aangetrokken om een gemeenschappelijk ict-beleid te ontwikkelen, onder meer voor internet. Door samen te werken kon het drietal het inhuren van ict-expertise beperken en de kosten in de hand houden. De websites http://www.nieuwkoop.nl, http://www.teraar.nl en http://www.liemeer.nl kennen eigen accenten, maar de basis is dezelfde. Segment heeft de sites ontwikkeld aan de hand van de eigen interactieve producten- en dienstencatalogus. Nedgraphics bouwde het geografische informatiesysteem, terwijl BCT is uitverkoren voor de ontwikkeling van de documentaire informatiesystemen, waaronder het raadsinformatiesysteem. Eind 2003 moeten de sites met van alle interactieve toeters en bellen zijn opgeleverd.

Ongebruikelijk

Schutte komt van Infoproducts, waar hij de interne automatisering coördineerde. Gepokt en gemazeld in de zakelijke sector legde hij een beleidsplan met budget op tafel. Daarover zou achteraf rapportage moeten plaatsvinden. "Ik wilde niet geconfronteerd worden met tussentijdse vergaderingen waar gemeenteraden steeds toestemming moeten geven over de financiering." De raden stemden uiteindelijk schoorvoetend in met deze in gemeenteland ongebruikelijke methode. Elke gemeente heeft ruim 270 duizend euro beschikbaar gesteld.
De ict-coördinator tuigde vervolgens een organisatie op met een overkoepelende beleidsgroep, gemeentelijke stuurgroepen en intergemeentelijke projectgroepen. Uitgangspunt was dat de regie en de kennis binnen de gemeenten liggen en niet bij een ict-leverancier. Het voorkomt tevens dat er teveel in pakketten wordt gedacht, en niet in oplossingen. Ook zorgde Schutte ervoor dat raadsleden, niet gehinderd door ict-kennis, deel uitmaken van de overkoepelende beleidsgroep. "Laat hen ook maar meedenken en vertellen wat er nodig is. Zo creëer je draagvlak en betrokkenheid bij bestuurders."

 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-22T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.