Drie miljard euro voor ITEA-2

Dit artikel delen:

Het Europese onderzoeksprogramma Information Technology for European Advancement, Europa's belangrijkste samenwerkingsprogramma op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van software voor embedded systemen, wordt in 2008 afgesloten. In 2007 starten de eerste projecten onder ITEA-2.

Voorlichtingsbijeenkomst
ITEA organiseert op 2 en 3 februari 2006 een 'Project Outline Preparation Meeting' in Brussel. Deze bijeenkomst is bedoeld om hulp te bieden bij het vinden van potentiële partners en het vormen van consortia, een eerste aanzet te geven tot definiëring van projectvoorstellen en meer informatie te verkrijgen over de bijzonderheden van de oproep.
ITEA-2, de opvolger van het Europese onderzoeksprogramma Information Technology for European Advancement, krijgt een budget van ruim drie miljard euro voor acht jaar. In 2008 wordt het lopende programma afgesloten waarbij in tien jaar 85 projecten samen zo'n 1,2 miljard euro ontvingen.
De investeringen worden op projectbasis gedaan. Voorwaarde daarbij is dat minstens twee verschillende bedrijven uit twee verschillende landen in het project participeren. "Het gaat dan om bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen", legt woordvoerder Anne van der Linden uit. De projecten krijgen subsidie vanuit de eigen overheid. "Wanneer een Nederlands bedrijf participeert in een project, vraagt deze voor zijn deel van het project subsidie aan bij SenterNovem. Gemiddeld wordt zo'n 35-40 procent van het projectbudget gesubsidieerd, de rest wordt gedragen door de industrie zelf."

Participeren

ITEA is Europa's belangrijkste samenwerkingsprogramma op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van software voor embedded systemen. Het doel van ITEA is het bewerkstelligen van Europees leiderschap in deze systemen door coördinatie en stimulatie van grensoverschrijdende samenwerking. "De investering van 3,2 miljard euro in ITEA-2 staat gelijk aan zo'n twintigduizend manjaren. Het doel is dan ook om vanaf 2008 tijdens de achtjarige looptijd zo'n tweehonderd projecten te kunnen financieren", zegt Van der Linden.
Onderzoeksvoorstellen voor de opvolger kunnen vanaf 2006 ingediend worden. "Op 2 februari 2006 openen wij onze eerste oproep, zodat de eerste ITEA-2-projecten begin 2007 van start kunnen gaan." Het projectdefinitieproces kent twee stappen. "Allereerst moet er een beknopt voorstel worden ingediend. Wanneer deze wordt goedgekeurd, dient er een gedetailleerd projectvoorstel te worden geschreven. Deze moeten voor eind september volgend jaar ingediend worden. Vervolgens krijgt een project dat wordt goedgekeurd een ITEA-stempel en kunnen de bedrijven in hun eigen land subsidie aanvragen", legt Van der Linden uit.
 

http://www.itea2.org
http://www.itea-office.org


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-18T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.