EU-fracties sluiten noodakkoord bewaarplicht

Eurlings: 'De tijdsdruk is groot'

Dit artikel delen:

De christen-democratische en socialistische fracties binnen het Europarlement hebben elkaar gevonden in een compromisvoorstel dataretentie ICT-verkeersgegevens. Dit zegt Camiel Eurlings, prominent europarlementariër voor het CDA.

"Op het niveau van de Europese fractievoorzitters van EVP en PES is men tot een vergelijk gekomen", zegt Eurlings. Belangrijkste resultaat: de lidstaten zouden nu zelf de keus mogen maken tussen een bewaarplicht van zes respectievelijk twaalf maanden. "Die keuze geldt zowel voor telefonie- als internetverkeersgegevens." In het huidige Commissievoorstel ligt nog een verplichting besloten van twaalf maanden voor telecommunicatie- en zes maanden voor internetgegevens.
Op de overige punten volgt het compromis de lijn van het Commissievoorstel. Zo hoeven onbeantwoorde beloproepen niet opgeslagen te worden. Ook komt er geen zogenaamde 'horizonclausule': een bepaling dat de wet na een aantal jaren opnieuw in stemming moet worden genomen. Eurlings: "Dat was een wens van de liberalen. Maar wij zeggen: 'niet doen'. Het is namelijk een zeer ongebruikelijke procedure. Wij vinden het beter om na twee jaar opnieuw te bekijken of we de wet moeten aanpassen."

Twee kwaden

Het was van groot belang om tot een overeenkomst te komen, benadrukt Eurlings. "Het was kiezen uit twee kwaden. De tijdsdruk is groot. De Europese Raad heeft de Europarlementariërs tot eind dit jaar de tijd gegeven om met een eigen richtlijn te komen. Dat zag de Raad als een cadeautje. Hebben we een verdeelde pot hier, dan brengt de Raad gewoon zijn eigen voorstel weer naar voren. Dan hebben we helemaal niets meer in te brengen en daar schiet niemand iets mee op."
Dat ook dit voorstel niet met onafhankelijk onderzoek wordt onderbouwd, is een consequentie van deze praktische keuze, weet Eurlings. "Ik had ook liever langer de tijd gehad. Ik ben zelf ingenieur, en ik vind het een rommelige discussie."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-18T00:00:00.000Z Menno Bosma
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.