Vermeend wil onderzoek naar Internet-handel

Werkgroep moet fiscale aspecten in kaart brengen

Dit artikel delen:

Staatssecretaris Vermeend (Financiën) heeft een zware werkgroep opdracht gegeven een schets te maken van de Internet-economie en de fiscale aspecten daarvan.

Deze gemengde commissie die bestaat uit ambtenaren en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, moet niet alleen een inventarisatie maken, maar ook voorstellen doen voor een rechtvaardige belastingheffing.
De huidige fiscale wetgeving weet niet goed raad met de handel via Internet. Bij deze vorm van commercie zouden vaak btw en invoerrechten worden ontdoken. Helemaal moeilijk wordt het als het geen fysieke producten, maar 'bits' betreft.
De werkgroep moet zich buigen over het probleem hoe belasting kan worden geheven in de informatiemaatschappij. Vermeend streeft naar een internationale oplossing voor dit probleem. Hij ziet niets in maatregelen die alleen in Nederland gelden.

Internationaal overleg

De staatssecretaris, die zelf regelmatig op Internet surft, wil het internationale overleg hierover aanzwengelen. De elektronische handel moet alle ruimte krijgen, maar het mag niet zo zijn dat het massaal de btw omzeilt. Dat zou voor de Staat derving van veel inkomsten betekenen. Bovendien komt de reguliere handel dan in een nadelige concurrentiepositie terecht.
De werkgroep krijgt tot het komende voorjaar de tijd haar bevindingen te rapporteren. Naast het ministerie van Financiën nemen ook de ministeries van Economische Zaken en Verkeer en Waterstaat in de werkgroep zitting. Verder is de werkgeversorganisatie VNO-NCW van de partij als vertegenwoordiger van het Nederlandse bedrijfsleven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-14T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.