Individuele reïntegratie voor werkloze ict'ers

Dit artikel delen:

Werkloze ict'ers lijken al snel onbemiddelbaar, doordat ze voor het UWV geen standaard werkzoekende zijn. Ict@work zoekt passende banen voor deze groep.

"Ict'ers zijn bij het UWV vaak een buitenbeentje", stelt Jack Portegijs, algemeen directeur van Ict@work. "Het UWV verdeelde Nederland in achttien regio's. Per regio schuift de instantie bundels werklozen die moeilijk bemiddelbaar zijn door naar reïntegratiebureaus. Een werkzoekende ict'er is binnen zo'n bundel vaak een eenling."
De reïntegratiebureaus geven werkzoekenden sollicitatietips, oefenen in rollenspellen en laten kandidaten voor elkaar vacatures zoeken. "Noch het UWV, noch de reïntegratiebureau's hebben veel ervaring met hbo'ers en al helemaal niet met ict'ers, die waren tot voor kort immers zelden werkloos."
Wie werk zoekt geldt na een half jaar als moeilijk bemiddelbaar. In die situatie stroomt de werkloze door naar de tweede fase. Sinds de wet individuele reïntegratie werd ingevoerd is het niet meer noodzakelijk dat de werkzoekende in zee gaat met het reïntegratiebureau dat het UWV voorstelt, maar kan hij of zij beschikken over een individueel budget van vijfduizend euro. "De werkzoekende kan zelf kiezen hoe en met wie hij zijn reïntegratietraject vorm geeft", stelt Portegijs. Zijn onderneming Ict@work is sinds begin oktober operationeel en richt zich exclusief op werkloze ict'ers. Tachtig kandidaten meldden zich inmiddels aan. Samen met de kandidaten stelt Portegijs een trajectplan op. "We geven trainingen en zoeken naar manieren om in te stromen. Een variant is bijvoorbeeld instroom met behoud van uitkering. Het kost de werkgever niets, alleen verplicht hij zich de kandidaat bij gebleken geschiktheid na zes maanden aan te nemen."

Franchise formule

Portegijs streeft op termijn naar een landelijke spreiding in de achttien UWV-regio's, volgens een franchise formule. "Ook als franchise-nemer komen ict-ers die momenteel geen baan hebben in aanmerking, vaak krijgen die toch bij ontslag geld mee, hetgeen een goede stimulans kan zijn voor het starten van een onderneming." De franchise-nemers kunnen vanuit huis werken. "We gebruiken een web-gebaseerd asp-pakket."
Portegijs biedt in de opbouwfase aan de verschillende UWV regio-kantoren zijn geloofsbrieven aan. "De uitkeringsinstantie moet nog erg wennen aan de nieuwe situatie. Ze waren tot nu toe niet gewend aan wetgeving die op het individu is gericht."
Op dit moment zijn meer dan tienduizend ict'ers werkloos. "De markt trekt hier en daar wel aan, voor functies als SAP-specialist is er echt wel werk. Wij richten ons op mensen die moeilijker bemiddelbaar zijn, zoals systeembeheerders." Waar mensen die werk zoeken volgens Portegijs erg aan moeten wennen is het salarisniveau dat geboden wordt als ze weer aan de slag kunnen. "De beloningen liggen een stuk lager dan in de gouden jaren."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-12T00:00:00.000Z Mels Dees
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.