Inter Access ontzet Leiden

Moeizame samenwerking met IBM na zeven jaar voorbij

Dit artikel delen:

Inter Access lost na zeven jaar IBM af als uitbestedingspartner van de gemeente Leiden. De Hilversumse automatiseerder mag vanaf 2003 voor vier jaar het netwerkbeheer en voor drie jaar het serverbeheer op zich nemen.

Handboek
De Vereniging van coördinatoren Informatievoorziening en Automatisering in Nederlandse Gemeenten (Viag) publiceert in 2003 een digitaal handboek ICT Uitbesteding op haar website viag.nl. Dit handboek ondersteunt it-managers die de mogelijkheden van in- of outsourcing willen nagaan. De opzet is gebaseerd op de ervaringen van zeven Nederlandse gemeenten (Leiden, Maarssen, Deventer, Zaanstad, Leusden, Hoorn en Leeuwarden) en de expertise van adviseur Quint Wellington Redwood.
Leiden besteedde het technisch beheer van het netwerk en de applicatie- en netwerkservers in twee aparte trajecten Europees aan. In beide gevallen kwam Inter Access als beste uit de bus. IBM kwam niet eens door de voorselectie. De keuze kwam tot stand in samenspraak tussen de ict-deskundigen van de gemeente Leiden en adviesbureau Quint Wellington Redwood. Inter Access verzorgt reeds beheerdiensten voor de gemeenten Zaanstad en Leusden.
Dat de keuze niet op IBM is gevallen, is niet onverwacht. De relatie met de gemeente Leiden verliep de laatste jaren moeizaam. Volgens hoofd automatisering Karel Hollink ligt dat aan twee zaken. "Toen wij zeven jaar geleden voor uitbesteding kozen, was nog onvoldoende bekend wat daar eigenlijk allemaal aan vast zat. Daardoor schoot de invulling van ons opdrachtgeversschap tekort. Daarnaast verloor IBM in de loop der jaren zijn belangstelling voor de gemeentemarkt. Het bedrijf kwam wel zijn verplichtingen aan ons na, maar niet meer dan dat. Gecombineerd met het tekortschietend opdrachtgeversschap heeft dit geleid tot een minder plezierige werksituatie."
IBM nam in 1996 Leiden Automatisering van de gemeente over. Nu het uitbestedingscontract eind 2002 niet wordt verlengd, moet de gemeente wel de activa, zoals computerapparatuur, terugkopen. Bovendien neemt zij de werkplekbeheertaken terug. Hollink vertelt dat de beheerders van de gemeentelijke afdelingen het in de praktijk handiger vinden zelf de eerstelijnsondersteuning te verlenen.
IBM verloor vorig jaar ook al de gemeente Maarssen als klant, en wel aan Centric. Een woordvoerster zegt dat de automatiseerder voor de decentrale overheid voortaan samenwerkt met business partners, zoals Inter Access.

 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-08T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.