Legio kansen voor commerciële grid-computing

Europese Unie moet initiatieven meer stimuleren

Dit artikel delen:

De Europese Unie moet in plaats van zich alleen te scharen achter grid-computing voor wetenschappelijke doelstellingen ook commerciële initiatieven moeten ondersteunen en stimuleren. Dat zegt Joseph Reger, de technische man van Fujitsu-Siemens. Reger is ervan overtuigd dat Europa op het gebied van grid-computing een leidende rol kan vervullen en een bepaalde voorsprong heeft op de Amerikanen.

Grid-voordelen
Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat 30 procent van alle bedrijven tegen 2007 over zullen zijn gestapt op het utility of (grid-)computing model. Een van de belangrijkste drijfveren is dat er belangrijke kostenbesparingen en efficiëntie-voordelen mee te halen zijn. Men betaalt straks alleen nog maar voor dat deel van het bedrijfsnetwerk waar gebruik van wordt maakt en niet voor het hele netwerk.
Volgens chief technology officer van Fujitsu Siemens Reger mag grid-computing, ook wel super-computing of utility-computing genoemd, begonnen zijn vanuit de wetenschap, commercieel gezien zijn er ook legio kansen voor grid-computing. Het wetenschappelijke Euro Grid-project heeft inmiddels tientallen miljoenen euro's gekregen, maar voor commerciêle grid-computing heeft de EU nauwelijks oog", zei hij tijdens een toespraak tijdens de VisIT 2004 van Fujitsu Siemens in het Duitse Augsburg.
Fujitsu Siemens is een van de founding members van de Enterprise Grid Alliance (EGA), een initiatief dat grid-computing commercieel op de kaart moet zien te krijgen en dat ook financieel wordt ondersteund door Fujitsu Siemens. Reger denkt dat grid-computing met name belangrijk gaat worden voor data verwerking en financiële data analyse. Data-centra kunnen hun krachten veel beter verdelen als ze capaciteit delen en op pieken bij elkaar bijspringen, denkt Reger. Dat zal uiteindelijk ook leiden tot lagere beheerkosten.

Voorop lopen

Volgens zijn baas, ceo Bernd Bischoff , leidt grid-computing, hoe dan ook tot significant lagere kosten. "De kosten zullen dan nog maar 60 procent van de huidige beslaan." Bischoff is ervan overtuigd dat Fujitsu Siemens voorop moet lopen op het gebied van grid-computing. Al was het alleen maar omdat je op dat moment tenminste nog een groot deel van je business behoudt. "Het is meer dan een outsourcing-verhaal.
Grid- of utility computing biedt enorm veel kansen, denkt ook Bischoff. " Dat Europa een leidende rol kan vervullen op het gebied van geclusterde computing is navenant. "Ten opzichte van concurrenten als HP en IBM, die ook al aangekondigd hebben groots in te zetten op grid-computing, hebben we nog minstens vijftien maanden voorsprong." Behalve grote bedrijven kunnen ook middelgrote en kleinere bedrijven profiteren van geclusterde computers zodat ook hun kosten drastisch omlaag zullen gaan.

Flexframe

Volgens Bischoff komt datgene wat Fujitsu Siemens nu doet met Flex Frame al in de buurt van wat grid-computing in essentie is. Als er capaciteit bij moet, dan wordt er gewoon een nieuw blade bijgeprikt. Dat kan al voor een prijs van vijftienhonderd euro. "Dat is voor grote bedrijven weinig geld", legt sales manager Frans Stijnman van Fujitsu Siemens uit.
Recentelijk werd nog een Flexframe-infrastructuur bij TPG Post aangelegd. "Daarmee bespaart TPG enorm veel. Hebben ze nieuwe capaciteit nodig, dan plaatsen wij dus zo'n blade", aldus Stijnman. Bij het ministerie van Economische Zaken was men zo onder de indruk van het TPG-voorbeeld dat men overstag ging en er ook bij EZ inmiddels een Flexframe-systeem draait.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-05T00:00:00.000Z Tjeerd Wiersma
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.