Politie-ict'ers bang

Dit artikel delen:

Onder de circa 1300 ict'ers bij de Nederlandse politie is onrust ontstaan over de reorganisatie van de politiële informatievoorziening. De leden van politievakbond ACP wijzen het concept sociaal statuut af.

De politiële informatievoorziening verkeert in een transformatietraject. Daarin staan twee landelijke verenigingen centraal. De ene inventariseert de ict-behoeften, de andere moet daarin voorzien. De ict-afdelingen bij de 25 regiokorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten (zo'n achthonderd man) en op termijn ook het BZK-agentschap ITO (rond vijfhonderd medewerkers) moeten overgaan naar laatstgenoemde, de 'ICT-Service Coöperatie', opererend vanuit vijf of zes rekencentra.
Gerrit van de Kamp, ACP coördinator arbeidsvoorwaarden, zegt achter de reorganisatie te staan. "Er komen systemen waar het bedrijfsleven jaloers op kan zijn." Maar als de minister de nieuwe structuur zo wil, moet hij ook geld uittrekken voor flankerend sociaal beleid. De ACP vindt dat ict'ers zelf moeten kunnen kiezen of ze willen overstappen. Verder moeten spijtoptanten kunnen terugkeren naar een korps. Dat de minister bij de korpsen met de ict-afdeling ook het budget weghaalt, is logisch. Daardoor is her- en terugplaatsing zowel functioneel als financieel niet eenvoudig. Toch moet er een oplossing komen, stelt Van de Kamp. "BZK denkt altijd dat men niet aan reorganisaties wil meewerken, maar net als in het bedrijfsleven kosten reorganisaties geld. Het bedrijfsleven reserveert er middelen voor, terwijl het bij de overheid niets mag kosten. Wij eisen een werkgarantie en accepteren geen gedwongen ontslagen."
Partijen leken elkaar dicht genaderd, maar volgens de ACP bleek in september dat 'BZK op alle punten een terugtrekkende beweging maakt'. De bond organiseerde twee ledenraadplegingen, waar BZK's concept sociaal statuut werd afgewezen. Vorige week is opnieuw overlegd met het ministerie. Dat beraadt zich nu op het vakbondsstandpunt. Over enkele weken gaan partijen weer rond de tafel.

 
Peter Mom

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-01T00:00:00.000Z Peter Mom
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.