Maandag valt beslissing over scheiding DTO en Nafin

Geduld personeel is op

Dit artikel delen:

Defensie luistert nauwelijks naar de bezwaren van de DTO-medewerkers. Hun belangen dreigen te worden gemangeld tussen die van de verschillende facties binnen Defensie. Struikelblok is of het beheer van Nafin bij een verkocht DTO, bij Defensie of met een knip bij beide moet blijven.

Demissionair staatssecretaris Cees van der Knaap (CDA) heeft het lastige dossier DTO van zijn VVD-voorganger Henk van Hoof een tijdlang links laten liggen. Pas toen twee hoge Defensie-medewerkers aan de bel trokken, is de zaak weer in beweging gekomen. Directeur-generaal financiën en controle Herman Hulshof stuurde Van der Knaap een brief waarin hij adviseerde om DTO inclusief het beheer van het glasvezelnetwerk Nafin, waarop uiterst kritische applicaties draaien, te verkopen. De bevelhebbers van de diverse krijgsmachtonderdelen voelen er echter weinig voor om het Nafin-beheer in handen te leggen van een burgerpartij. Commandant van het Defensie Interservice Commando (C-Dico) Paul de la Chambre wist de bewindslieden te overtuigen dat TNO een neutraal getinte contra-expertise zou instellen naar de gevolgen van een ontvlechting van DTO en Nafin (Netherlands armed forces integrated network).

Ontkoppelen

Maandag bepaalt het Politiek Beraad van Defensie of Nafin wel of niet van DTO wordt ontkoppeld. Er worden twee rapporten besproken: een studie van de uitbestedingsprojectgroep onder leiding van ex-directeur Bert Halm en de contra-expertise van TNO. Uit dat laatste onderzoek zou blijken dat ontvlechting van de netwerkbeheeractiviteiten met die van DTO technisch mogelijk is. Het DTO-personeel is dan ook bevreesd dat er een knip wordt geplaatst tussen de activiteiten van DTO en die van Nafin. Volgens ingewijden ziet het ernaar uit dat voor een tussenoplossing wordt gekozen: er heeft een ontvlechting plaats, waarbij slechts een gedeelte van het Nafin-beheer (inclusief 170 medewerkers) bij Defensie blijft in het geval DTO wordt verkocht.
In het Politiek Beraad ontbreekt de stem van DTO zelf. Het overgrote deel van DTO is tegen uitbesteding. Ook een tussenoplossing is voor de medewerkers uit den boze. De vakbonden, die al eerder hebben aangedrongen op stopzetting van het verkooptraject ondersteunen het personeel. Ook bestaat er steun vanuit de niet-Defensie klanten van Nafin, waaronder de ministeries van Justitie en Binnenlandse en Buitenlandse Zaken, die uit het oogpunt van beveiliging willen dat het beheer binnen Defensie blijft.

Brandbrief

Extra problematisch is volgens Afmp-vakbondsbestuurder Wim van den Burg dat de uitbestedingploeg van Bert Halm er alles aan doet het project erdoorheen te krijgen. Het personeel kan zich nauwelijks in de discussies mengen. Vandaar dat de medezeggenschapscommissie (mc) nu in een uiterste poging gehoord te worden een brandbrief naar demissionair minister Korthals heeft gestuurd. De grote angst van de mc is dat de verkoop van DTO (2200 werknemers, begrote omzet 2002: 232 miljoen euro) er wordt doorgedrukt vanwege de aanstaande bezuinigingen. Volgende maand maakt Defensie bekend hoe het met zo'n vierduizend ambtenaren minder verder kan. De afstoting van DTO aan een externe automatiseerder zou al een vermindering van zo'n 1800 ambtenaren betekenen (2200 minus inhuurkrachten en een deel dat achterblijft). De mc is bang voor een sterfhuisconstructie en denkt dat na afstoting de defensie-onderdelen, zoals voorheen, weer elk hun eigen automatisering gaan opbouwen.

 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-25T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.