Arnbak: Telecomwet niet liberaal genoeg

Dit artikel delen:

De Nederlandse overheid tracht de markt nog te veel te sturen met precieze juridische middelen. Juist de landen met een liberale benadering zijn de snelsten op de elektronische snelweg.

Dat blijkt uit de toespraak die professor Jerns Arnbak dinsdag hield ter gelegenheid van de uitreiking van de Fenit-prijs aan vice-president Al Gore van de Verenigde Staten. Arnbak sprak als voorzitter van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit. Dit zelfstandige bestuursorgaan is op 1 augustus dit jaar ingesteld. "De koplopers op de elektronische snelweg zijn telkens landen met een beknopte, technologie-onafhankelijke telecommunicatiewet", zei Arnbak. In deze beknopte wetten is de uitvoering van ordening van de markt opgedragen aan een onafhankelijk orgaan, dat naar eigen inzicht mag handelen om de in de wet opgedragen doelen te bereiken.

Achterdocht

Een dergelijke liberale benadering is nog niet in Nederland te vinden. Volgens Arnbak komt de Nederlandse voorkeur voor marktsturing met in de wet opgesomde middelen voort uit een zekere achterdocht jegens de overheid. De professor noemt als aanverwant probleem van de Nederlandse benadering dat het lange wetgevingstraject door de snelheid van de technologische en marktontwikkelingen nooit in de pas kan lopen met de omstandigheden in de markt. De Fenit-prijs is een tweejaarlijkse onderscheiding voor personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de economische en maatschappelijke vooruitgang door gebruik van informatie technologie, media en telecommunicatie. Ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland K.T. Dornbush nam de prijs namens Al Gore in ontvangst. MC

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-17T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.