Microsoft bepleit 'Wassenaar-akkoord'

Deelnemers Nationaal ICT debat missen leiderschap

Dit artikel delen:

Voor de tweede keer organiseerde Computable, in samenwerking met Nederland-ICT, het Nationaal ICT debat. Tijdens de discussie stonden lokale ondernemers lijnrecht tegenover de Amerikaanse multinationals.

  
Minister Brinkhorst van Economische Zaken opent het Nationaal ICT debat, georganiseerd door Computable en brancheorganisatie Nederland-ICT. Hij wil de ict "in het hart van de Lissabon-doelstelling plaatsen". De ict-sector moet een forse impuls geven aan de Europese economie.
Moet in Nederland gestreefd worden naar een sterke, zelfstandige ict-branche, sterk in het ontwikkelen van nieuwe producten en technieken, of moeten we zorgen dat ict als hulpmiddel zo effectief mogelijk wordt ingezet, dat was een van de tegenstellingen tussen lokale spelers als Kahuna en Siennax enerzijds en de globale spelers anderzijds. Uiteindelijk vonden de sprekers, onder leiding van Fons de Poel zich in de conclusie dat in Nederland te veel gesproken wordt over de noodzaak te innoveren, maar er te weinig aan wordt gedaan.
In dat kader stelt Michel van der Bel van Microsoft Nederland een 'Wassenaar-akkoord' voor, een club van invloedrijke ict-bedrijven die de schouders eronder moeten zetten: niet praten, maar doen. Siennax-directeur Herb Prooy vreest echter dat dit dan weer een overleg wordt tussen de grote partijen, en dat innovatieve lokale ondernemingen het nakijken hebben. Ook vindt hij dat teveel wordt ingezet op het schrijven van uren en te weinig op het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Hij vindt in dit opzicht Henk Broeders van Cap Gemini tegenover zich.

Leiderschap

Erik van der Meijden (HP) mist vooral leiderschap in Nederland. Zoals Computable al eerder berichtte voerde de Rotterdam School of Management een onderzoek uit in opdracht van HP, waaruit blijkt dat ict niet voldoende aandacht krijgt van leidinggevenden, noch binnen bedrijven, noch binnen de overheid. "De slagvaardigheid lijdt daar zeer onder".
De verantwoordelijk minister, Laurens-Jan Brinkhorst, opende het debat en gaf wel degelijk zijn visie op ict, als een bedrijfstak voor welke nog "genoeg werk aan de winkel is", In het kader van het Europese voorzitterschap gaat Brinkhorst zich ook in breder verband inzetten voor ict. Zo wil hij zijn ict-collega's uit de andere lidstaten voorstellen een resolutie aan te nemen die onder meer tot doel heeft om ict "in het hart van de Lissabon-doelstellingen te plaatsen". Op deze manier moet de ict-sector een forse impuls geven aan de Europese economie, zo hoopt Brinkhorst.

  
Herb Prooy van Siennax vreest dat het door Microsoft voorgestelde 'Wassenaar-akkoord' weer een overleg wordt tussen de grote partijen, en dat innovatieve lokale ondernemingen het nakijken hebben.
Volgens de minister is het echter aan de ondernemers om "de mouwen op te stropen". Hij vraagt zich openlijk af hoe het bedrijfsleven nieuwe diensten (zoals zorg op afstand, het elektronisch patiëntendossier) op gang denkt te krijgen, en hoopt dat de aanwezigen in de loop van de middag met antwoorden zullen komen.

Bonus

Die antwoorden kwamen er echter niet. Wel werd duidelijk dat visie en daadkracht van de kant van de overheid gemist wordt en nog steeds te veel en te gemakkelijk geïnvesteerd wordt in technologie uit de negentiende eeuw als wegen en spoorlijnen en te weinig in zaken die de innovatieve kracht van Nederland positief beïnvloeden. Algemeen werd ook de grote hoeveelheid loketten en koninkrijkjes binnen de overheid gehekeld. "Voor een nieuwe heup moeten negentig formulieren ingevuld worden." Het was het moment voor PvdA tweede kamerlid Martijn van Dam om te pleiten voor het geven van een vergoeding aan de burger als deze vaker dan een keer zijn persoonlijke gegevens in moet voeren. Deze opmerking stuitte op weinig oppositie.< BR> 

  
Overzicht van de discussie tijdens het nationaal ICT Debat.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-15T00:00:00.000Z Mels Dees
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.