Getronics wint slag om overname Roccade

Gezamenlijke omzet bedraagt 3,3 miljard gulden

Directie en personeel van Roccade hebben opgelucht gereageerd op de aankondiging dat de Nederlandse Staat hun onderneming aan Getronics wil verkopen. Het hogere kader dat maandagavond in het Rotterdamse hotel New York een toelichting kreeg, is tevreden.

Na een lange periode van onzekerheid zal nu eindelijk snel duidelijk worden hoe de toekomst van het voormalige Rijks Computer Centrum (RCC) er uit gaat zien.
Getronics heeft de slag zo goed als zeker gewonnen. De zaak is weliswaar nog niet helemaal definitief beklonken, maar veel belemmeringen zijn verdwenen. De staat gaat als eerste met topman Risseeuw onderhandelen. Zowel qua prijs als business-plan heeft Getronics een goede indruk op de staat achtergelaten. Over de hoogte van het geboden bedrag zijn geen mededelingen gedaan. Voordat een definitief bod volgt, krijgt Getronics gelegenheid de boeken van Roccade te bestuderen.

IBM teleurgesteld

IBM Nederland, na het afhaken van Debis de laatste weken nog de enig overgebleven mede-kandidaat, is nu afgevallen. Het computerbedrijf is teleurgesteld, maar blijft onverminderd streven naar een toppositie in Nederland op gebied van IT-dienstverlening.
Het management van Roccade stak afgelopen maandag zijn blijdschap niet onder stoelen of banken, toen de Staat der Nederlanden bekend maakte de onderhandelingen met Getronics te openen. Al eerder had Roccade-topman Bosma openlijk zijn liefde verklaard aan Getronics. Voor de ondernemingsleiding van Roccade is het aantrekkelijker aansluiting te vinden bij een Nederlandse IT-onderneming dan onderdeel te worden van een gigant als IBM.

Opvolger Risseeuw

In kringen van Getronics wist men gisteren wel waarom. De directie van Roccade ziet voor zichzelf na de overname door Getronics goede carrièrekansen weggelegd. Over niet al te lange tijd zal de opvolging van Getronics-topman Risseeuw aan de orde komen. En aangezien een autocratische leider als Risseeuw geen al te zwaar management om zich heen heeft verzameld, lijkt voor Bosma de weg naar de top open te liggen. IBM kon de directie van Roccade een dergelijk perspectief bij lange na niet bieden.

Internationaal

Het personeel van Roccade is blij dat de staat eindelijk de knoop heeft doorgehakt. Ook het vooruitzicht deel te gaan uitmaken van een concern dat in meerdere Europese landen actief is, spreekt hen wel aan. De kansen op een internationale loopbaan nemen immers toe. Ook als werkgever ziet men Getronics wel zitten.
Uit een enquête die de FNV Dienstenbond enige tijd geleden heeft gehouden, bleek dat het personeel het liefst door KPN was ingelijfd. Getronics rolde als een goede tweede uit de bus. Wat betreft de arbeidsvoorwaarden en medezeggenschap maakte het voor de bond weinig verschil uit of Getronics dan wel IBM met de eer ging strijken. Beide concerns werden acceptabel geacht. FNV-bestuurder Gerard van Hees hoopt dat Getronics wel bereid is rekening te houden met de Roccade-cultuur en bepaalde verworvenheden zal respecteren. De bedrijfscultuur van de twee bedrijven verschilt nogal. Op dit punt zijn bij Van Hees de laatste tijd toch wat twijfels ontstaan. "Getronics is een strak geleid concern waarbij één persoon de touwtjes stevig in handen heeft." Bekend is dat Risseeuw daar een zwaar stempel op drukt. Van Hees noemt het een verdienste van Risseeuw dat Getronics zich zo goed heeft ontwikkeld, maar tegelijkertijd houdt diens stijl van leiding geven ook een bedreiging in. Daarentegen is Roccade als onderneming veel minder een creatie van een sterke persoonlijkheid. Roccade wordt veeleer door een team geleid.

Nederlands

Voor het overige heeft Van Hees vrede met de keuze die de staat heeft gemaakt. Dat Getronics zijn wortels in Nederland heeft, acht Van Hees van minder belang. "In een internationale markt is dat niet zo belangrijk. Interessant is wel dat Getronics en Roccade samen tot de top-vijf van IT-dienstverleners in Europa gaan behoren." Van Hees hoopt dat Getronics niet te veel voor Roccade hoeft te betalen. De verleiding om sterk in de kosten te snoeien zou groot worden. Hoe hoger immers de overnameprijs, des te meer rendement nodig is de investering terug te verdienen. Omdat de resultaten van Roccade de laatste tijd wat op en neer gingen, is het moeilijk de juiste prijs vast te stellen. Een complicerende factor wordt gevormd door de hoge beurskoersen. De koers/winst-verhoudingen zijn volgens Van Hees 'uit de hand gelopen'. De beurs zet met name op IT-bedrijven een enorme premie.

Tien gegadigden

Bij een samengaan van Getronics en Roccade ontstaat een IT-concern met een omzet van 3,3 miljard gulden en 11.300 man personeel. In totaal zijn tien partijen voor Roccade officieel in de race geweest. Alpinvest, CSC, EDS, KPN en Origin behoorden tot de eerste afvallers. Debis trok zich in de eindronde terug, terwijl IBM het uiteindelijk tegen Getronics moest afleggen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-10T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.