Rijksinstranet in de steigers

Invulling onderliggende systemen bijna rond

Dit artikel delen:

Ambtenaren kunnen eind volgend jaar profiteren van het grootste intranet in Nederland. De verschillende ict-systemen en dienstverleners die aan deze grote opdracht werken geven het overkoepelend intranet voor ministeries en colleges van staat langzaam vorm. Een kwalitatief hoogwaardig adresboek is één van de eerste wapenfeiten.

In totaal 150 duizend ambtenaren moeten op termijn gebruikmaken van dit overkoepelende intranet, zegt Jan Postema, projectmanager Ryx, de organisatie die de invoering aanstuurt. Ryx is ondergebracht bij Ictu, een organisatie waar ook Overheidsloket 2000, Overheid.nl en Taskforce Pki Overheid onderdak hebben gevonden. Het centrale intranet is een aanvulling op de intranetten die de departementen al in stelling hebben gebracht.
"De ontkokering van ministeries krijgt door het centrale intranet handen en voeten", aldus Postema. Beleidsonderwerpen overstijgen vaak meerdere ministeries. Om optimaal samen te werken kunnen ambtenaren elkaar vinden in een centrale adresgids. Daarnaast zijn afspraken te maken voor overleg, stukken op te vragen uit digitale archieven en actuele onderwerpen te bespreken in samenwerkgroepen. Eenmaal opgenomen in een adresboek van Ryx kunnen ambtenaren een samenwerkgroep starten los van het ministerie of de instelling waar ze werkzaam zijn. De oprichter is eigenaar en bepaalt wie er aan zijn groep deelneemt en wat de mogelijkheden zijn van de werkruimte. Bezoekers van Ryx kunnen zien welke samenwerkingsgroepen er bestaan om mogelijke overlap te voorkomen. Daarnaast is een kenniskaart in de maak, aan de hand waarvan kennis over onderwerpen op te sporen moet zijn. Ook krijgen rijksambtenaren binnenkort toegang tot Europese documenten uit Brussel.

Samenwerken

Aan het intranet liggen vijf onderdelen ten grondslag: een adresboek, een werkstroom- en transactiesysteem, zoek- en profieldiensten, beheer van de inhoud en authenticatiediensten. Alleen voor dit laatste onderdeel van het intranet moet nog een leverancier gekozen worden. Voor de andere onderdelen heeft de overheid zijn keuze bepaald. Het adresboek is gebaseerd op het Dirx-product van Siemens. Het Domino-product van IBM moet werkstroom en transacties mogelijk maken, de basisfunctionaliteit voor de samenwerkgroepen. Autonomy levert zoek- en profieldiensten. Het beheer van de inhoud is gebaseerd op de Dialogserver van Tridion. De netwerkinfrastructuur wordt geleverd DTO. De hardware staat bij Pink Roccade in Apeldoorn.
Bij het verlenen van opdrachten heeft de Rijksoverheid gekozen voor een gezonde mix van partners en producten, aldus Postema. Onder andere Getronics, IBM Nederland, Ordina en Pink Roccade kortom, bedrijven die buiten deze opdracht regelmatig als concurrenten tegenover elkaar staan, werken voor de realisatie van dit centrale intranet met elkaar samen. In totaal twaalf organisaties zijn in de weer met een onderdeel van het intranet. Partijen kunnen elkaars taken overnemen, mocht daar in de toekomst behoefte aan ontstaan, stelt Postema.
Ryx heeft voor de verschillende onderdelen van het centrale intranet licenties afgekocht en bedongen dat andere onderdelen van de rijksoverheid tegen een lagere prijs dezelfde systemen kunnen gebruiken. Dit betekent niet dat instellingen gedwongen zijn om deze software te gebruiken als ze het centrale intranet gebruiken. "Zodra je hard roept dat ministeries deze software moeten gebruiken, gooi je je eigen glazen in", stelt Postema. Het zachte prijsje van centraal ingekochte software moet voor zichzelf spreken. Ryx heeft ervoor gezorgd dat de rijksoverheid beschikt over ANP-nieuws en het nieuws van zeven landelijke dagbladen. Als ieder ministerie dit moet regelen kost het meer werk en geld.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-05T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.