CMG én CWI moeten mening herzien

Dit artikel delen:

Voor de ontslagvergunning van de bankzitters van CMG hanteert het CWI de regels voor uitzendbureaus (Computable, 2 augustus en latere nummers). Gevolg is dat bankzitters ongeacht de lengte van hun dienstverband worden ontslagen. Dat is zeer ongebruikelijk. De vraag is: welk belang dient het CWI hiermee?

CMG voert een beleid van kostenreductie. Vandaar dat ontslag wordt aangevraagd voor detacheerders waarvoor geen werk is. Bij ontslag is het bedrijf wettelijk verplicht medewerkers die het laatst in dienst traden het eerst te ontslaan. Dat medewerkers met een lang dienstverband worden ontslagen is dan ook uitzonderlijk. Voor CMG is het aantrekkelijk omdat werknemers met een lang dienstverband gemiddeld meer zullen verdienen dan CMG'ers die pas in dienst zijn. De beoogde kostenreductie wordt zo dus sneller bereikt. Toch kleven er ook nadelen aan deze handelwijze.

Aantasting van integriteit

CMG is geen uitzendbureau, althans heeft dat nooit willen zijn. En als ze wel een uitzendbureau had willen zijn, dan had zij dat aan haar medewerkers en klanten moeten vertellen. Als dat toen niet is gebeurd en als CMG-medewerkers desondanks bij ontslag als uitzendkracht worden behandeld, dan is er sprake van misleiding. Misleiding van medewerkers tast de integriteit van de bestuurders van CMG aan. En aantasting van integriteit weegt velen malen zwaarder dan een financieel voordeel op de korte termijn.
Door detacheringsbureaus aan te merken als uitzendbureaus dwingt het CWI ze tot een bijzonder beleid. In economisch slechte tijden wordt het zaak om onder de bankzitters vooral medewerkers met een lang dienstverband te hebben. Ontslag van die bankzitters pakt bij kostenreductie het meest effectief uit. Dat betekent dat het CWI detacheerders in feite aanmoedigt om vooral de medewerkers met een langdurig dienstverband te ontslaan. Het CWI beoogt zeker geen asociaal beleid, maar zo pakt dat dus wel uit.
Het CWI heeft bij haar beoordeling van de aanvraag van het collectieve ontslag van CMG voor een innovatieve benadering gekozen; dat valt zeer te prijzen. Toch werkt de gekozen oplossing niet. Voor CMG niet omdat de directie nu beticht kan worden van onethisch gedrag. Voor het CWI niet omdat de gekozen oplossing detacheringsbureaus dwingt tot het voeren van een asociaal beleid. Het is dus zaak dat CWI zijn standpunt herziet en dat CMG haar personeel niet ziet als uitzendkracht.
 
Jens van der Heide Wassenaar

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-04T00:00:00.000Z Jens van der Heide
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.