SER wil Europese regels voor elektronische handel

Consument en bedrijfsleven gebaat bij regeling

Dit artikel delen:

Niet alleen consumenten maar ook ondernemers zijn gebaat bij Europese regels voor elektronische handel. Zo'n regeling vergroot de economische mogelijkheden en de rechtszekerheid.Dit concludeert de Sociaal Economische Raad (SER) in het rapport Elektronische handel in de interne markt.

De Commissie Consumentenaangelegenheden (CCA) brengt in dit rapport advies uit aan het kabinet over de juridische aspecten van e-handel. Over het algemeen is de CCA positief over de voorstellen die de Europese Commissie eind vorig jaar lanceerde. Er moet een wettelijk kader komen voor elektronische handel in de interne markt, zowel tussen ondernemers onderling als in de consumentensfeer.

Aspecten

De Europese Commissie probeert zich daarbij zo min mogelijk te bemoeien met de nationale wettelijke regels. Ze grijpt alleen in als de werking van de interne markt gevaar loopt.
Het Europese voorstel richt zich dan ook louter op specifieke aspecten, niet op complete rechtsgebieden. De CCA is het eens met deze benadering. Ze mist echter een algemene strategie die rekening houdt met veranderende marketingmethoden, communicatie en positioneringen.
Sterk verdeeld is de CCA over het voorstel om op elektronische transacties het land van herkomst-principe toe te passen. De Europese Commissie wil contracten die consumenten hebben gesloten, daarvan uitsluiten.

Weinig vertrouwen

Vertegenwoordigers van de ondernemersorganisaties vinden dat niet nodig. Zij willen dat de ondernemer zijn elektronische producten kan aanbieden volgens het rechtssysteem dat zijn land van vestiging hanteert.
De consumentenleden van de CCA volgen de Europese lijn; die houdt in dat consumenten te maken krijgen met het recht van het land waarin ze wonen. Veel consumenten hebben naar hun mening nog niet voldoende vertrouwen in het doen van aankopen langs elektronische weg. Als consumenten zich kunnen beroepen op het welbekende recht van het eigen land zal bij hen dit vertrouwen ongetwijfeld toenemen.
De CCA pleit er verder voor dat bij elk elektronisch aanbod duidelijk wordt gemaakt welk recht van toepassing is. Ook dient de consument uitdrukkelijk in te stemmen met de keuze van het rechtsstelsel als een verplichting wordt aangegaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-08T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.