Getronics wil belang in Noors Ark uitbreiden

250 Miljoen vrijgemaakt voor verwerven meerderheid

Dit artikel delen:

Getronics slaat haar vleugels verder uit in Scandinavie door een bod op het Noorse IT-concern Ark. Wanneer het Getronics lukt een meerderheidsbelang van 75 a 80 procent te verwerven, is Nederlands grootste onafhankelijke IT- onderneming daarmee 250 miljoen gulden kwijt.

Het bod komt als een verrassing omdat de beurs ervan uitging dat Getronics haar overigens goed gevulde 'oorlogskas' hard nodig had voor de eventuele overname van Roccade. Nu de resultaten van Roccade verbeteren en IBM als mede-kandidaat moet worden afgetroefd, werd aangenomen dat andere grote overnames voorlopig niet aan de orde waren.
Maar Ark is voor Getronics kennelijk zo aantrekkelijk dat een financiele krachtsinspanning de moeite waard wordt geacht. Overigens lieten Amsterdamse beurskringen twijfels klinken over de kansen van Getronics met betrekking tot Roccade. Overname van beide ondernemingen zou een te zware financiele belasting betekenen voor het concern dat overigens als conservatief te boek staat. Financiele waaghalzerij is Getronics-topman Risseeuw vreemd. Overigens liet een woordvoerder van Getronics in een eerste reactie weten dat het bod op Ark geen consequenties heeft voor Roccade. Als Roccade duur wordt, behoort uitgifte van nieuwe aandelen Getronics tot de mogelijkheden.
Met Ark is in principe afgesproken dat een nieuwe onderneming zal worden opgericht waarin Getronics haar Scandinavische IT-activiteiten onderbrengt. Getronics-dochter Cinet die werkzaam is in Noorwegen en Denemarken, zal daartoe worden samengevoegd met Ark. Getronics is van plan de meerderheid van de aandelen Ark te verwerven. De Noorse onderneming blijft daarbij aan de beurs van Oslo genoteerd. Getronics wil minstens 60 procent van de aandelen in handen krijgen.
Momenteel bezit de onderneming al bijna 45 procent van het aandelenkapitaal. Ark-topman Jan-Erik Standahl zal directeur worden van de nieuwe onderneming die in Noorwegen tot de grootsten gaat behoren op gebied van systeemintegratie. Ark behaalde met 349 werknemers in de eerste helft van dit jaar een omzet van 507 miljoen Noorse kroon (ongeveer 136 miljoen gulden) en een winst voor belastingen van 31,5 miljoen kroon (8,4 miljoen gulden). Dat was fors meer dan in dezelfde periode van 1996. Ark heeft een leidende positie op gebied van 'network computing'.
Haar dochter Skrivernik Data is gespecialiseerd in de Unix-markt met een aandeel van 50 procent op de Noorse markt voor werkstations. Verder wordt nauw samengewerkt met Sun Microsystems. Skrivernik ontwikkelt veel in Java voor NC's, Java Stations en net-PC's.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-03T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.