Liberalisatie wereldhandel in IT weer stap dichterbij

Dit artikel delen:

AMSTERDAM - De kans op een volledige liberalisatie van de handel in halfgeleiders, computers en randapparatuur in het jaar 2000 is weer iets groter geworden. De Europese Commissie lijkt bereid tot compromissen. Sir Leon Brittan houdt niet vast aan de eis dat Europa deel moet gaan uitmaken van de Wereld Halfgeleiders Raad.

Tijdens de komende ministersconferentie van de Wereld Handels Organisatie (WTO) zouden afspraken kunnen worden gemaakt over deze 'Information Products Agreement' (IPA). Of het zover komt, hangt vooral af van de betrekkingen tussen de drie grote handelsblokken Amerika, Japan en de Europese Unie. De vooruitgang bij het overleg over deze IT-overeenkomst wordt belemmerd door het feit dat Europa buiten spel staat bij de nieuwe alliantie tussen de VS en Japan op gebied van de halfgeleiders.

Wereldhandel-'stop'

Afgelopen augustus verslechterden de relaties tussen Europa en Amerika, toen de regeringen in Washington en Tokio de Europese Unie feitelijk uitsloten van de nieuwe Wereld Halfgeleiders Raad. Europa kon alleen maar lid worden, als ze de heffingen op de invoer van halfgeleiders zou opheffen.
Dat zette kwaad bloed bij Sir Leon Brittan, de Europese commissaris voor het handelsbeleid. Hij weigerde door te gaan met de onderhandelingen over de IT-handelsliberalisatie, zolang Europa geen deel uitmaakt van de Wereld Halfgeleiders Raad. Maar Brittan heeft deze eis nu wat afgezwakt. Als er geen besluiten in deze Raad vallen die Europa schaden, is hij bereid het overleg over IT-produkten voort te zetten.
De handel in IT-produkten vormt onderwerp van besprekingen tijdens de wereldhandelstop aanstaande december in Singapore. Vooruitlopend op deze eerste WTO-ministersconferentie zijn de handelsministers van Japan, de Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie de vorige week drie dagen in Seattle bijeen geweest. Daarbij stond de handelsliberalisatie op gebied van IT hoog op de agenda.
In april van dit jaar waren de grote handelsblokken dichtbij een akkoord over de handel in IT-produkten. Ook toen vormden belangentegenstellingen op gebied van halfgeleiders de grote hindernis.
Tijdens de top in Seattle is ook gesproken over de impasse die dit voorjaar ontstond bij de liberalisatie van telecommunicatiediensten. De WTO had een uiterste datum van 30 april gesteld om hierover een akkoord te bereiken. Hoewel zeker vooruitgang was bereikt, konden enkele landen niet over de streep worden getrokken. Toen is besloten voor 15 februari 1997 een nieuwe poging te wagen. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-10-04T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.