Digitaal factureren komt dichtbij

'Impact op bedrijfssystemen beperkt'

Dit artikel delen:

De overheid moet facturen vanaf 2007 elektronisch versturen. Dat vindt Kamerlid Szabo van de VVD. Daarmee komt digitaal factureren een stap dichterbij.

Tweede-Kamerlid Zsolt Szabo van de VVD wil dat het factureren vanuit de overheid (net als in België) vanaf 1 januari 2007 digitaal gebeurt. Een dergelijke ontwikkeling kan een belangrijke impuls geven aan het digitaal factureren binnen Nederland. Welke impact heeft het echter op de systemen van bedrijven? CTO Ron Tolido van Capgemini zegt dat de impact niet al te groot hoeft te zijn, mits men kiest voor de gemakkelijkste oplossing. Volgens Tolido is dat Privver, de digitale brievenbus van TNT.
"Het zou slim zijn als overheid de daarvoor kiest", zegt Tolido. "Voor de ontvangers is het gratis en het is een internetapplicatie die je niet hoeft te downloaden. Bedrijven hoeven als ontvangers van de facturen dan alleen nog maar een interface te bouwen naar de bestaande financiële systemen. Je hoeft geen compleet nieuw systeem te bouwen. In het andere geval zou je voor autorisatie en verificatie van facturen wel een heel nieuw systeem moeten opzetten. Dat zou onnodig veel geld kosten."
Digitaal factureren kan een verdere impuls krijgen door de afspraken die Privver onlangs heeft gemaakt met Rabobank, ABN AMRO, ING Bank en Postbank. De verschillende partijen zijn het eens geworden over de manier waarop digitale nota's en facturen via internetbankieren worden uitgewisseld. Privver verwacht dat ook andere grote banken zich bij deze standaard zullen aansluiten. Het betalen van een digitale nota kan vervolgens via internetbankieren, waardoor het overtypen van acceptgiro's door klanten niet meer nodig is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-07T00:00:00.000Z Koen Stegeman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.