Nederlandse banken voorop met EMU

Dit artikel delen:

De opkomst van telefonisch en elektronisch bankieren zal de behoefte aan bankfilialen doen afnemen. Dit leidt tevens tot een verhevigde concurrentie, zowel in eigen land als daar buiten. Moderne informatietechnologie is de voornaamste reden voor inkrimping van het aantal banken.

Dit blijkt uit een onderzoek dat Market Opinion Research International (Mori) heeft gedaan in opdracht van IBM. Voor deze studie werden 101 bankiers in Europa ondervraagd. In Europa zal het aantal banken de komende tien jaar met een kwart dalen, zo wordt voorspeld. Vooral Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn fors 'overbanked'.
Volgens Alexander van den Bergh, directeur IBM Banking, Finance en Securities Nederland, neemt Nederland een gunstige uitzonderingspositie in. De sanering is hier al grotendeels achter de rug, mede door de vele fusies en overnames. Nederland is daardoor ook vrij goed voorbereid op de Europese integratie. Maar elders in Europa zijn er veel te veel banken, vindt IBM. Larry Hirst, de hoogste man van IBM op bankgebied in Europa, zegt dat alleen de sterksten zullen overleven. Hij adviseert de banken hun activiteiten en de technologische mogelijkheden aan een grondige analyse te onderwerpen en tot investeringen over te gaan.
De Economische en Monetaire Unie (EMU) wordt gezien als de voornaamste oorzaak van het afnemende aantal banken. Technologie wordt door 84 procent van de respondenten gezien als een dwingende reden voor inkrimping van het aantal banken. 27 Procent beschouwt technologie als de voornaamste factor. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-03T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.