Nederland-ICT redelijk positief

Branchevereniging wil laag BTW-tarief op breedband

Dit artikel delen:

Nederland-ICT is redelijk positief over de hoofdlijnen en ambities in de miljoenennota. De branchevereniging maakt zich echter zorgen over het lage tempo waarin plannen uitgewerkt worden en over de afwezigheid van noodzakelijke financiële middelen.

  
Sylvia Roelofs
Nederland-ICT vindt dat het gebruik van breedband aansluitingen door huishoudens stimulering behoeft en stelt daarom voor het btw-tarief op dat soort diensten te verlagen van 19 naar 6 procent. Doelstelling moet zijn dat de helft van de huishoudens binnen twee jaar is aangesloten op breedband. Pas dan kan de inzet van ict helpen sociaal-maatschappelijke problemen in Nederland als zorg en onderwijs op te lossen, aldus de branchevereniging.
"Het verlenen van toegang tot on-line dienstverlening is geen luxe artikel, maar een noodzaak voor studenten, patiënten, burgers, werknemers en senioren. Breedband is van strategisch belang voor de economische en maatschappelijke ontwikkeling van Nederland en geeft een impuls aan de kenniseconomie," aldus Sylvia Roelofs, directeur van Nederland-ICT. "Net zoals kranten en tijdschriften moet ook breedband daarom binnen het lage tarief vallen."

Lippendienst

EPN, het platform voor de informatiesamenleving, vindt dat het kabinet in de Miljoenennota alleen maar lippendienst bewijst aan het belang van ict. De stichting meent dat het blijft bij mooie woorden. "Er is veel te weinig aandacht voor de problemen rond de invoering van ict," zo luidt de kritiek. EPN pleit in zijn reactie op Prinsjesdag voor meer regie, daadkracht en beschikbare middelen.
Het EPN wijst er net als Nederland-ICT op dat in de Miljoenennota herhaaldelijk wordt gewezen op het belang van ict voor de gezondheidszorg, het onderwijs en de openbare orde en veiligheid. Maar dat is vervolgens nauwelijks terug te vinden in de uitwerking van het beleid.
Sinds het ministerie van Economische Zaken een deel van de coördinatie toebedeeld heeft gekregen, is er wat meer samenhang in het ict-beleid zichtbaar, bijvoorbeeld de rijksbrede ict-agenda. Maar de versnipperde regie vertraagt de invoering van ict bij overheidsorganen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-24T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.