Nederland heeft een tekort aan starters en snelle groeiers

Kapitaalmarkt voor jonge ondernemers vraagt aandacht

Dit artikel delen:

Nederland kent relatief weinig snelgroeiende ondernemingen, met name in de IT-sector. In de Verenigde Staten ligt het aantal snelle groeiers vier keer zo hoog. Daar behoort 25 procent tot de snelste categorie, terwijl dit percentage in Nederland 6 procent bedraagt.

Staatssecretaris Ybema (Economische Zaken) zegt tijdens de toelichting op zijn begroting dat weinig techno-starters doorgroeien naar internationaal concurrerende bedrijven. Die geringe doorgroei kan samenhangen met een zekere terughoudendheid om personeel aan te nemen. "Veel jonge ondernemingen willen personeel aannemen, maar doen het toch niet." Behalve de schaarste aan personeel kunnen de hoge kosten en de ingewikkelde regelgeving voor het aannemen en ontslaan een rol spelen.
Ook blijkt het nodig de kapitaalmarkt voor jonge ondernemingen te verbeteren. Eind dit jaar volgt de evaluatie van de Borgstellingsregeling MKB-Kredieten. Daarbij wordt bekeken hoe jonge starters betere financiële mogelijkheden kunnen krijgen.

Levensbelang

Voor innovatieve starters is voldoende beschikbaarheid van risicokapitaal in de pre-start en startfase van levensbelang. Vergeleken met de VS is in Nederland minder durfkapitaal beschikbaar. Dit belemmert met name startende bedrijven in bijvoorbeeld de IT-branche en de biotechnologie die high-tech producten willen maken.
Het aantal innovatieve starters in Nederland blijft achter bij het buitenland. Eén op de tien starters is technisch geavanceerd. Op de universiteiten en hogescholen ontbreekt het aan ondernemersgeest. Slechts 7 procent van de studenten heeft de ambitie een eigen bedrijf te beginnen, tegenover 70 procent in de VS.
Het nieuwe kabinet wil jonge ondernemers gemakkelijker laten toetreden tot de markt. Dat prikkelt bestaande concurrentieverhoudingen en zorgt voor vernieuwing. Daarom moeten barrières voor toe- en uittreding verminderen. Dit kan door veranderingen in de Vestigingswet en de faillissementswetgeving. Momenteel vindt een fundamentele evaluatie van de vestigingswetgeving plaats. Deze wordt in 1999 afgerond.
Staatssecretaris Ybema heeft de indruk dat het voor ondernemers momenteel nog steeds niet goed mogelijk is na een faillissement opnieuw te starten. Dit jaar zal de overheid bezien of het mogelijk is herstarten in Nederland te stimuleren, bijvoorbeeld door het imago van gefailleerden te verbeteren.
 
Snelle groeiers

LandSnelle groeiers
Verenigde Staten25%
Denemarken12%
België6%
Nederland6%
Duitsland5%

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-18T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.