Digitale Belastingdienst: aangifte via het Internet

Dit artikel delen:

De fiscus hoopt in 1999 particulieren de mogelijkheid te bieden via Internet belastingaangifte te doen. Dan zal een belangrijke stap worden genomen richting Digitale Belastingdienst. Voor 1998 is een Internet-aangifte voor loonbelasting en accijnzen voorzien.

Volgend jaar wordt, naast het specifieke loket voor jongeren, de elektronische informatiedienst voor kleine en startende ondernemers operationeel. Tevens wordt aan nieuwe mogelijkheden voor elektronische transactie gewerkt.
Internet biedt de overheid de mogelijkheid gedurende zeven dagen per week 24 uur per dag bereikbaar te zijn voor informatie. De loketten staan als het ware permanent open. De Internet-site van de Belastingdienst is hier een voorbeeld van.

Fraude

De vergaande digitalisering maakt zoals bekend een nieuw soort fraude mogelijk. Omdat razendsnel overal ter wereld gedurende elk uur van de dag zaken kunnen worden gedaan, zijn hele ketens van transacties mogelijk. Transacties worden vluchtiger en niet meer gebonden aan territoriale grenzen.
Anderzijds biedt digitalisering de fiscus ook weer allerlei voordelen. Er ontstaan nieuwe mogelijkheden van toezicht. Te denken valt aan een meer intensief gebruik van externe gegevens bij het toetsen van de juistheid van de aangifte. Een voorbeeld daarvan is het volgen van geld- en goederenstromen binnen bedrijfskolommen.
Belangrijk is ook het opbouwen van kennis door het veredelen van beschikbare informatie. De fiscus kan bijvoorbeeld de opgegeven inkomsten uit een belastingaangifte vergelijken met wat in de branche gebruikelijk is. Ook zijn fraudepatronen gemakkelijker op te sporen als gebruik wordt gemaakt van eerder opgedane ervaringen. Gegevens uit databanken kunnen de fiscus helpen lieden met een verhoogd risico te identificeren. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-19T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.