Apeldoorn profileert zich als IT-stad

Plaatselijke automatiseringsbedrijven starten gezamenlijke campagne

Dit artikel delen:

Vijf bedrijven uit Apeldoorn gaan samen hun gemeente profileren als interessante woon- en werkomgeving voor automatiseerders. De samenwerkende ondernemingen trachten op deze manier de tekorten op de arbeidsmarkt in deze regio te verminderen. "Dit is een schoolvoorbeeld van de manier waarop IT-bedrijven samen deze problematiek aanpakken."

De organisaties die deelnemen aan het project 'Apeldoorn: én het werk én het wonen' zijn het Belastingdienst Automatiseringscentrum (BAC), Centraal Beheer, Kadaster, Roccade Megaplex en Wegener Arcade.
Deze ondernemingen hebben enkele honderden automatiseerders per jaar nodig. De gemeente ondersteunt de actie en zet zich onder andere in om de automatiseerders die naar Apeldoorn komen, aan een woning te helpen.

Bijzonder

Paul van der Linde van het BAC vindt het bijzonder dat vijf bedrijven, die met elkaar concurreren, op dit gebied willen samenwerken. "De totstandkoming van de samenwerking heeft wel de nodige voeten in de aarde gehad, want er zijn veel zaken om rekening mee te houden. Het is lastig om iedereen op één lijn te krijgen."
Het project beoogt het imago van Apeldoorn als woon- en werkstad voor automatiseerders te verbeteren. "De bedrijven voeren hun eigen wervingscampagnes uit. Deze actie dient ter ondersteuning." Volgens Van der Linde gaan de ondernemingen eveneens de mogelijkheden onderzoeken om gezamenlijk hun werving en selectie uit te voeren. Ook behoren een gemeenschappelijke banenpool en trainingprogramma's tot de mogelijkheden. "In ieder geval is het zo dat automatiseerders die bij het ene bedrijf uitgekeken zijn, bij een van de andere deelnemende organisaties verder kan. Daarom zeggen wij ook: "Je komt niet voor een baan naar Apeldoorn, maar voor een loopbaan." Dit moet een overstap naar deze omgeving aantrekkelijker maken."

Handicap

De krapte op de arbeidsmarkt is in Apeldoorn groot, net als in vele andere steden. "Mensen uit de randstad zijn niet snel geneigd hierheen te komen. Automatiseerders uit het noorden of oosten van het land, doen dit sneller", aldus Van der Linde.
Een handicap voor de in Apeldoorn gevestigde automatiseringsbedrijven is dat de stad niet over een hogeschool of universiteit beschikt. "We hebben hier wel scholen voor de politie en dominees, maar daaraan hebben deze bedrijven niet zoveel. Wij willen kijken of het toch mogelijk is een IT-opleiding in Apeldoorn tot stand te brengen, desnoods virtueel."
De actie richt zich in eerste instantie op de ervaren automatiseerders, omdat zij eerder dan hun jonge collega's geneigd zouden zijn naar Apeldoorn te komen. De bosrijke omgeving biedt veel voordelen voor de wat oudere IT'er. Voor jongeren valt er minder te beleven. "De stad beschikt nu eenmaal niet over een bruisend studentenleven", berust Van der Linde.

Aftrap

Burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn heeft deze week de aftrap van de actie verricht. Hij pleit voor de oprichting van een IT-business club, waar kennisuitwisseling kan plaatsvinden tussen de vijf ondernemingen en de kleinere bedrijven uit de regio.
In eerste instantie zal er alleen in de gemeente zelf iets van het project te merken zijn. De organisatoren willen namelijk eerst de bevolking op de hoogte brengen van de activiteiten. Begin volgend jaar breidt de campagne zich uit over het hele land. De Internet-pagina is wel al beschikbaar, http://www.apeldoorn-it.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-24T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.